Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята се извърта на зловещи бавни обороти

"Свидетели сме на това, че се прекрояват граници, има някакви нови имперски амбиции, непремени планове в главата на един човек да поправи и коригира историята с днешна дата. В същото време падат ракети в Киев. Гледах късни репортажи на няколко западни телевизии и не съм виждал такива кадри от Втората световна война - семейства с деца скрити в киевското метро. Нямат вода, спрян е токът, вероятно и интернетът ще спре - голяма хуманитарна катастрофа!". Това заяви  главният редактор на е-сайт "Портал Култура" Тони Николов.

По думите му, когато гледаме всичко това, си даваме сметка, че историята се извърта на много зловещи бавни обороти.

"Вече всичко ще гледаме в огледалото на историята. По една алтернативна руска телевизия вчера видях протести, стотици хора вчера бяха арестувани на територията на Русия, осмелили се да излязат и това ме връща назад. През 1968 г. само 8 човека излизат на "Червения площад" да протестират. .. Те са жестоко пребити и арестувани и днес  са национални герои в Чехословакия, знаят се имената им.  Опитали са се да кажат, че това е жестоко и безмислено и не искат то да лепне върху тяхното достойнство и върху достойнството на тяхната нация."

Николов коментира още, че на такива хора, които се осмеляват да протестират,  и сега им е доста трудно. Времето, в което живеем е много сложно,  "една империя се възстановява със средствата на репресивната си машина, руските медии са под контрола на пропагандата и никой не може да попита в ефир открито защо в тази земя, за която има спорове, не можеше да се случи нещо под егидата на ООН със сини каски. 

В 21 век тепърва ще правим денацификация!?  Представяте ли си? Какво ще се случи с нашия свят е големият проблем, защото в главата на един човек може да има всякакви хипотези".

Николов предупреди, че България се намира в разлома на конфликтните действия и ние трябва да си даваме сметка, че конфликтът в Украйна няма да е краткотраен. 

"Независимо от това какво правят танковете, съпротива ще има и тя ще се засилва. Конфликтът ще има много висока цена и най-тъжното е, когато виждаме, че обикновените хора го плащат. Въпросът е за какво е всичко това?..



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов, заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени зони...

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33