Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив с варианти за подслон на бежанци

Първият бежанец е настанен в социална услуга

| обновено на 27.02.22 в 17:12
Мъжът, потърсил помощ от община Пловдив, като бежанец
Снимка: Facebook- Георги Титюков

"Имаме 10 двойни стаи - всички със самостоятелна баня и тоалетна. Разговаряли сме с няколко Висши училища - има 10 тройни стаи в общежитията на УХТ и 5 двойни стаи в общежитията на ТУ - филиал Пловдив. Разговаряли сме с Тракия икономическа зона - с Катя Стайкова, предстои да говорим и с "Бизнсесът за Пловдив" - това са част от вариантите на община Пловдив за настаняване на бежанци от Украйна, посочи пред радио Пловдив зам. кметът по социалните дейности Георги Титюков.

По думите му, в града има и социални услуги, които са готови да посрещнат хора, бягащи от конфликтната зона. Един от тях вече е настанен в такава услуга, каза Титюков. 

Той е бесарабски българин с украински паспорт, който е притигнал пред общината в петък с чанта за документи и торба с дрехи. "Хванал маршрутката от Болград (Одеса) и с нея до Русе. В Пловдив имал приятел, но той е с три деца и няма как да остане у тях. Направихме му тест за ковид и го подслонихме в социална услуга " - разказа зам. кметът.

В понеделник се очаква в някое от Районните полицейски управления да му бъдат подадени документите, с които ще кандидатства пред Държавната агенция за бежанците като лице, търсещо закрила. След процедура от агенцията трябва да се произнесат дали ще му дадат статут на бежанец или хуманитарен статут, уточни Титюков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19