Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега в Украйна останаха само гняв и притеснения за близките

"Днес баща ми има рожден ден и се намира в Харков. За първи път от много време не мога да го видя, да празнуваме заедно. Той става на 84 години, преживял е Втората световна война".

Това сподели в интервю за Радио Пловдив Влад Елис, украинец в Пловдив. Той е наполовина българин, наполовина украинец и е собственик на IT фирмата Speedflow group, която преди няколко години премести бизнеса си у нас.

"Не е за вярваме това, което се случва в Европа. За щастие Украйна продължава да функционира като държава", коментира той.

Влад разказва, че има много приятели там, всички на наборна възраст са се записали в т.нар. териториална отбрана. А всички военни, с опит от войната във 2014 г., са призовани.

"Има много мъже и жени, които са се събудили в ситуация, в която някой, в друга държава, е решил да промени живота им, без да се съобрази с техния живот и желания. Основната теза, която ползват руснаците, е, че се притесняват руснаците или тези, които говорят руски. 90 % от моите колеги и приятели са руско говорещи и не се притесняват", допълни Влад Елис. 

Той разказва, че за хората в Украйна след страха е останал само гняв и мисли за близките, които са слаби и не могат нищо да променят. "Всички страшно се притесняваме за хората, където се водят боеве. Имам приятел, който живее в село, което 3 пъти е минавало в различни ръце. Истински ужас! Това, което се случва, е най-страшното!"

Влад Елис коментира, че е много плашещо заявлението на Вл. Путин ядрените оръжия да бъдат приведени в бойна готовност. 

По думите му, украинците се чувстват изоставени, тъй като санкциите на Запада закъсняват. "Ескалациите в напрежението се случват последната половин година. Те са явни и очебийни за всички, разузнаването споделяше информация".

Той напомни, че всяка война се започва от военните, но се завършва от политиците. "Има групи за помощ, има пунктове за събиране на помощи, има помощ за транспорт. Освен война има много хора, на които трябва да се помогне", допълни украинецът. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с Влад Елис е в прикачения файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12