Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната е с тежки репутационни щети на Русия и Путин

"Преговорите между Украйна и Русия са проява на здравия разум в тази ситуация, но никой и не е очаквал резултат от първия им етап. Това са разговори за оценка на позициите, с които двете страни отиват на среща. Ще има и нов кръг от преговори, вероятно и те няма да дадат резултат и вероятно такъв ще има някъде след втория кръг". Това заяви бившият военен министър на България Ангел Найденов.

От разбиранията и от готовността на двете страни ще зависи доколко позициите им ще се сближат  и ще има краен резултат от преговорите. 

По думите на Найденов, Путин грешно си е направил сметката, защото войната се затяга без резултати, водещи за 2-3 денонощия до капитулацията на Украйна. "Разчиташе се на бърз успех, който не се състоя".

Найденов обаче подчерта, че в момента Русия има превъзходство във въздуха и във водите на Азовско и Черно море. 

"Очакванията са, че ще бъдат осъществени въздушно-десантни и морски десанти на територията на Украйна както по отношение на Одеса и Киев, където  обрачът се затяга и се ликвидират и последните възможности на гражданите за придвижване от юг, югоизток към украинската столица и в близките часове се очаква да бъде напълно обкръжен Киев".

Като тежка грешка на руския президент Путин  Найденов окачестви поставянето на ядрените сили на Русия в бойна готовност. Задачите му са били две - вътрешно и външнополитическа. Първата - да покаже колко е заплашена Русия,  а втората - заплаха с опит да се всее страх и да покаже докъде се простира решимостта на руския президент. 

 "Тежка грешка! Наред с обръщенията отправени от  Путин, които поставиха под съмнение украинската история и държавност и презрителното отношение към държавното ръководство на Украйна, трябва да видим и провокираната реакция. Те разгневиха и сплотиха украинското общество, което е в основата на упоритата съпротива на украинската армия".

Що се отнася до намесата на НАТО, военно участие с части и сблъсък на територията на Украйна се изключва и това е било  ясно заявено и от американският президент, и от генералния секретар на  Алианса Йенс Столтенберг. Спекулации са недопустими, бе категоричен Найденов.

Смяната на Стефан Янев е логично следствие от натрупване на действия и позиции от негова страна, довели до решението на премиера Кирил Петков да поиска оставката му. Смяната  на военния министър ще бъде разтълкувано като знак за търсене на единство в позициите, като знак че България не може и няма да  бъде изключение от общите решения за засилване на военния потенциал на страната и съответно на източния фланг на НАТО. 

"Ситуацията донесе тежки репутационни щети за руския президент и за  Русия и вдигна същевременно до неимоверна степен недоверието към тях".

Чуйте повече от звуковия файл: 

  

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53