Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма четиригодишен хоризонт за това управление

| обновено на 01.03.22 в 16:09


Начинът, по който случващото се в Украйна се тълкуваше от доскорошния ръководител на българското военно министерство, стана причина той да бъде сменен. В същото време партийните спорове и сметки в управляващата коалиция наложиха бързата подмяна на първоначално номинирания за поста Тодор Тагарев с досегашния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

Това става по време на война, макар и далеч от нас. Политическият анализатор Георги Харизанов коментира казусът - рискована ли е подобна смяна в такъв момент?

Рисковано беше оставането на Стефан Янев на поста военен министър, най-вече заради имиджа на България.  Позицията му беше огромен гаф и неговото оставане на поста ставаше невъзможно – смята Георги Харизанов.

Що се отнася до новото име за министър – интересно е дали БСП ще заемат неутралитет по номинацията. Тук обаче основният заподозрян се очертава президентската администрация. Тъй като Тагарев бе уволнен по време на служебното правителство на президента Радев и по-скоро се набелязва като негов противник.

Последният ход на премиера Кирил Петков, с поисканата оставка на Стефан Янев,  може ли да се тълкува като окончателна еманципация от влиянието на президента? 

Този конфликт  тепрва ще се разгаря, и дипоматическата позиция на президента е доста мек намек за това което се очертава, по-скоро зад кулисите - убеден е Георги Харизанов.

Стефан Янев отдавна е заподозрян като бъдещ инженер на нов политически проект, замислен без да се намесва пряко държавния глава. Тепърва ще видим дали сме стигнали до тази фаза на ново партийно строителство. Той обаче не се очертава с бляскаво бъдеще, ако се има предвид тези, които се определиха  в подкрепа на отстранения министър на отбраната.

Да се сглоби отбор от можещи, знаещи и смеещи  хора в момента се оказва много сложно, показват сегашните нови лица на управлението.

БСП не подкрепи санкциите срещу Русия. Това разклаща  за пореден път коалицията и няма да е последното разклащане. Позицията на социалистите обаче не е изненада. Въпросът е докога Корнелия Нинова ще продължи да участва в този формат на управление и да се съобразява с решения, вземани през главата и.  

Към днешна дата е излишно да разсъждаване в четиригодишен хоризонт на това управление. Всеки ден на управляващите  в момента изглежда много труден.  Някак си забравиха хората. 

А, както каза президентът,  времето за анализи свърши, време е за работа. Такива резултати обаче не се забелязват. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12