Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48% от българите не одобряват Путин

„Алфа Рисърч": 55% от анкетираните одобряват оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, 35.7% не одобряват смяната му.

Павел Вълчев, старши изследовател в Алфа Рисърч

Заради военните действия в Украйна руският президент Владимир Путин е загубил повече от половината от своята популярност в България. 48% от българите дават отрицателна оценка на Путин, а 32% го оценяват положително. 20% от сънародниците ни отговарят с "не мога да преценя".

Това показва проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на БНТ, проведено на 28-ми февруари сред 500 пълнолетни граждани чрез интервю по телефона.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък печели симпатиите на 40% от анкетираните, а 29% са с негативно мнение за него.

55% от участвалите в проучването одобряват поисканата оставка на военния министър Стефан Янев. 36% от тях не я одобряват, а 9% са без мнение по въпроса.

Има сериозна динамика и за отношението към реакцията на Европейския съюз - 63 на 100 от анкетираните одобряват начина, по който Европа се обедини и застана плътно в подкрепа на Украйна.

Интересно е, че 46,5% от анкетираните са склонни временно да плащат по-високи сметки за ток и горива, вследствие на наложените санкции на Руската федерация.

Социологът Павел Вълчев от „Алфа Рисърч" пред Радио Пловдив

Доскоро можехме да говорим еднозначно, че Владимир Путин има положителен рейтинг и е популярен в нашата страна. 55-58% беше одобрението за него през последните две години, а отрицателните оценки бяха около 20%. 

Само за четири - пет дни от началото на военни действия се отчита тотална промяна в отношението към руския президент. 

Негативните оценки вече доминират и от 20% се увеличават до 48%. Обратно е при позитивните оценки, които бележат срив и към момента са 32%.

Изводът: Можем да говорим за едно обръщане в нагласите към руския президент, очевидно продиктувано от последните събития в Украйна. 

Обратно - украинският президент Володимир Зеленски доскоро не е бил особено популярен в нашата страна. Сега обаче той печели симпатиите на хората и позитивните оценки са повече от негативните - 40% положително срещу 29% отрицателно отношение към него.

Откъде се информират българите

Като всички останали жители на другите държави българите се информират от основните медии. 

Трябва да отчетем, че имаме и сантиментални чувства към Русия, които вероятно се прехвърлят и върху руския президент.

Освен това има политически привърженици на партии, които в по - голяма степен симпатизират на руската кауза и руския президент и са склонни да оправдават действията му, сега и във времето преди войната. 

Изводът: Промяната в нагласите се дължи на съвкупност от фактори.

Няма пряка връзка между спада в одобрението за БСП, традиционно определяна като проруска, и срива в популярността на руския президент, смята Павел Вълчев. Той уточни, че русофилските настроения не са само при БСП, има ги и други партии.

В управляващото сега мнозинство симпатизантите на ИТН не са толкова критични към Путин и руското общество.

Има нюанси и е трудно да се прави пряка аналогия със спада в отношението към БСП и това, което се случва в Русия, убеден е социологът.

Оценката за действията на ЕС

Има пряка връзка между нагласите на анкетираните към руския и украинския президент и обединяването на европейските държави в санкциите срещу Русия.

 В Европейския съюз виждаме едно обединяване в позициите, каквото дълги години липсваше. 

Доминира нагласата, че хората са склонни да претърпят някакви ограничения и лишения.

Смяната на Стефан Янев

Ако бяхме задали въпроса за Стефан Янев преди месец или повече, със сигурност резултатите нямаше да бъдат такива, категоричен е социологът от „Алфа Рисърч".

Тук става дума за конкретна позиция, която Стефан Янев зае, по - различна и по - мека спрямо Русия.

Вълчев отбеляза, че като цяло у нас по - скоро се приема европейската и украинската позиция, отколкото руската.

Важно е да се отчете друг важен аспект - дали изобщо е приемливо министър в едно правителство да има лична позиция, посочи социологът. 

Интервюто на Емил Костов с Павел Вълчев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35