Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3-ти март трябва да отбележим съвсем минорно в България

Националният празник да се премести на другата дата - 20 април

| обновено на 02.03.22 в 15:35
Проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

В програма "Точно днес" разговор с историка проф. Пламен Павлов от ВТУ за честването на 3 март, за нашите музеи и призива да не отворят, за паметниците и историческата ни памет.

Проф. Павлов каза, че и днес има новини за варварски нападения на руската армия в украински градове, там хората са без ток и живеят в укрития и мазетата. 

"Това е дълбоко ненормално и споделям призивите този 3-ти март 2022 да протече в минорна светлина", каза историкът. Той припомни, че от 30 години отбелязваме 3-ти март, а през социализма дори е имало години, когато изобщо не е честван като официален в България. 

"За съжаление 3-ти март не обединява нацията, около тази дата се е налагало да защитавам това, което е станало и, че България се появява на картата на Света, но това става едва след Берлинския конгрес", припомни проф. Павлов. Той настоява, че 20 април, датата на Априлското въстание е най-добрият вариант за национален празник. 

Историкът сподели, че писателката Галина Златарева е предложила тази дата и той я защитава като промяна, която ще обеди повече българския народ. Проф. Павлов призова на честването утре да няма заря и фойерверки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Заради "мръсните" кампании хората не вярват на позитивното

Основни политически партии решиха да си изчистят основни вътрешнопартийните проблеми за това кой ръководи и кой разпределя властта през съда и други институции като ЦИК. Това наистина се случва за първи път, коментира политологът доц.  Татяна Буруджиева в предаването "Точно днес". "Какво става с политическите партии? Те не просто намаляват..

публикувано на 11.09.24 в 10:45
Яна Алексиева

Диалогът между семейството и училището е много важен

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път от Асоциация "Родители" насочват вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години се търси отговор и адекватно решение. За програма "Точно днес" психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията подчерта, че зад всеки въпрос стои..

публикувано на 11.09.24 в 10:24

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49