Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има ядрен удар от Русия, това е шантаж

ген. Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Киев като цел на Русия

Военните действия се ожесточават от страна на Русия. Тя готви решителен щурм, с който ще се опита да овладее Киев и евентуално Харков. Но украинците се отбраняват много самоотвержено и за 7 дни война не може да се каже, че Русия е постигнала значителни успехи. 

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Съби Събев, първи военен представител на България в НАТО.

Той отбеляза като изключение малкият успех на Русия северно от полуостров Крим, където се водят ожесточени действия за Херсон. Може би, руснаците ще успеят да го завземат. Също и Бердянск, евентуално Мариупол. Това е коридор, земната връзка между Донбаска област и Крим. 

Ако тези градове бъдат овладени, има опасност да се активират действията за овладяването на Одеса, предупреди ген. Събев.

Голяма военна колона е забелязана от север с дължина 60 км и се движи към Киев. Евентуално тя, ако не утре, то вдругиден силите ще се групират и ще се опитат да осъществят масиран щурм, но доколко ще успеят не може да се предвиди.

Ако Русия не успее да осъществи пробив и да влезе в Киев, може да се говори за пълен провал на руската агресия в Украйна, категоричен е ген. Съби Събев.

Украйна, ЕС и НАТО

За съжаление Украйна не е член на НАТО. Ако беше, въобще нямаше да я има тази инвазия, коментира първият военен представител на България в Алианса.

Той изрази съжаление, че Европейският съюз не е военен съюз като НАТО. Той може само да оказва материална помощ и морална поддръжка, но не и по - решителна военна помощ на Украйна.  

Ген. Съби Събев отбеляза, че от друга страна ЕС и НАТО така са се консолидирали, че Русия все повече е на път да бъде тотално изолирана от света. А това не е малка помощ за Украйна.

Максимално възможната помощ, която може да окаже ЕС, очевидно се осъществява. Това ще помогне значително за удържането на украинските градове.

Ще има ли ядрен удар

Това е преди всичко ядрен шантаж. Не е така лесно да се започне ядрена война и Путин много добре го знае това, убеден е ген. Събев. 

Според него, някой трябва да му зададе въпроса готов ли е да жертва Русия, дали руските граждани са готови да бъдат жертвани в една такава ядрена авантюра. 

Аз лично не вярвам да се стигне дотам, категоричен е генералът. 

Целта на ядрената заплаха е да сплаши педи всичко Украйна. 

Почти нулева е вероятността и за предупредителен ядрен взрив, на по - безопасно място, с по - малка мощност. Това е така, тъй като в този случай Русия ще остане с клеймото на държава, използвала първа ядрено оръжие в 21-ви век и нейният международен авторитет ще бъде сринат до нула. 

Мисля, че те отчитат това, допълни Събев. 

Продължителността на войната

Бърза победа няма да има, конфликтът ще продължи, прогнозира ген. Събев.

Той определи като шок за Русия консолидацията и съпротивата в украинското общество. 

Загубите, които понася руската армия, стават все по - неприемливи дори и за Путин, камо ли за руското общество. 

В кръгове, близки до Путин, започва да нараства съмнението, че това е бил погрешен стратегически ход на Путин да отваря война с Украйна. Защото тя завинаги е загубена като приятел на Русия, каза още генералът.

Интервюто на Иванка Петкова с ген. Съби Събев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов. По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти, така..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43