Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества 3 март с молебен, военен ритуал и заря

| обновено на 03.03.22 в 08:43

Програмата за 3 март в Пловдив започва в с молебен за мир в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от пловдивския митрополит Николай в 11.00 часа.  Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика e час по-късно - в 12.00 ч. Панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на Опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена в 13.30ч.

Отменят се двата концерта по обяд на пл.“Ст. Стамболов“ и в 16.30 ч. на стълбите на Каменица.

Официалното слово на Хълма на освободителите ще бъде на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ ще е Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще участват представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. 

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ ще поведат пловдивчани на „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

За гражданите с двигателни проблеми, трудноподвижните и възрастните хора, Община Пловдив осигурява два микробуса, които ще извозват желаещите до върха на Бунарджика и обратно след приключване на честването. Микробусите тръгват от началото на алеята до ресторант „Южен полъх“.

В звуковия файл можете да чуете какво мислят пловдивчани на 3 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Момченце от Пловдив прегазено на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол...

публикувано на 03.08.24 в 12:00

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41

"ТУКА Е ТАКА" - събира младежи в Чепеларе на двудневен фестивал

Младежкият фестивал "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ ще превърне днес и утре красивия градски парк на Чепеларе в арена за забавления и танци на открито. Третото поредно издание на добиващия широка популярност двудневен фест ще радва жителите и гостите на родопското градче с разнообразна програма. Очаквайте рап с WOSH MC, RIBOKA, FEIS, реге със SEN I& THE..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Среща с мексиканския писател Рейнол Перес Васкес

Среща с мексиканския писател и преводач Рейнол Перес Васкес ще се състои днес от 18,30 ч. в Малката Базилика в Пловдив. Организатор на проявата е Дружеството на пловдивските писатели. Рейнол Перес Васкес е роден през 1959 година в Агуалегуас, Североизточно Мексико. През 1985 година завършва журналистика в Университета на Нуево Леон...

публикувано на 03.08.24 в 11:39

Гореща събота, отново високи температури

НИМХ издаде поредното предупреждение за опасно горещо време днес за 18 области в страната. Сред тях са Пловдив и Пазарджик.  Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевична..

обновено на 03.08.24 в 09:21