Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани отдадоха почит на загиналите за свободата ни

| обновено на 03.03.22 в 16:39

Стотици изкачиха Бунарджика, където с военнен ритуал и поднасяне на цветя и венци пред паметника на цар Александър II продължи честването в Пловдив на националния празник на България. 

Пловдивчани и гости на града, много от тях  с малки деца, изкачиха пеша хълма, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Тази година официалното  слово бе на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев, която подчерта, че "свободата е универсална ценност, право, но и задължение".

"Днес честваме 144 години свобода! Сега повече от всякога времето налага ние да сме в него, както то е в нас. Трудно време, което изисква и ни задължава да сме свободни, и да умеем да правим своите съдбовни  избори. Такива избори каквито правят истински свободните! 

Днес 3-ти март ни пита достойни ли сме за свободата? Имаме ли я наистина, знаем ли какво да  правим с нея и как да живеем свободно?! Защото днес ако печелим, печели цял народ, но ако изгубим, вече не губим само себе си! 

Затова пожелавам на днешния 3 март - 144-ти подред и велик като всички предишни и бъдещи празници на свободата, да я заслужим с всяка наша дума и действие, да я отстояваме и опазим по най-смисления начин – този, на който ни научиха героите ни", каза още проф. Новак. 

В церемонията  взеха  участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“ с традиционния поход на свободата. 

Венци пред паметника положиха  кметът Здравко Димитров и  областният управител Йордан Иванов, председателя на ОбС Александър Държиков, политически партии и граждани. 

На хълма наред с българския трибагерник, не липсваха и руски знамена, но честването премина спокойно. 


По-късно на паметника на опълченците на Централни гробища бе отслужена панихидата за загиналите за свободата на България герои.

Кулминацията на честването в Пловдив ще е на Централния площад  в 18.30 ч. , където ще се състои тържествена проверка - заря с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38