Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционни кукерски игри за Старчовден огласиха Карлово

| обновено на 05.03.22 в 14:09

Звън от тежки хлопки огласи пл. „20-ти юли“ в Карлово на традиционния кукерски празник, наречен още Старчовден. Игрите на кукерите носят късмет, плодородие и благоденствие. Предвестници на пролетта, те пресъздават връзката между природата и човека и дават надежда за добра реколта. 

Празникът откри заместник-кметът на община Карово Антон Минев. Пред стотиците присъстващи на площада дефилираха кукерските състави от населените места в общината: кв. Сушица, селата  Климент, Столетово, Дъбене, Горни Домлян, Каравелово, Баня, Васил Левски, Соколица, Войнягово, Христо Даново, Ведраре и Бегунци. 

Гостуващ състав бяха кукерите от село Растник, Пернишко. 

Всички те представиха своите уникални танци с характерни за населеното място костюми и елементи в кукерската игра. За участието си в празника, водачите на групите получиха грамоти от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

За любителите на маскарада бе организирана работилничка за изработка на кукерски маски. Празникът продължи и в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“.

Утре кукерските игри продължават и в карловските села.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38

Литийно шествие спира движението около храма „Успение Богородично“ в Пловдив

Движението на пътни превозни средства в района около катедралния храм „Успение Богородично“ ще бъде спряно тази вечер от 20:00 до 21:00 часа От ОП „Организация и контрол на транспорта“. уточняват, че причината е литийното шествиеза големия християнски празник „Успение на Пресвета Богородица“. Шествието ще премине по ул. „Тодор Самодумов“, ул...

публикувано на 14.08.24 в 12:30

120 декара овошки изгоряха при пожар в Пловдивско

120 декара ябълкови и черешови насаждения изгоряха при пожар в землището на село Динк. Сигналът е получен по обяд в понеделник в РУ-Труд. На място са изпратени екипи на пожарната да гасят огнената стихия. При последвалия оглед е установено, че освен овошките са изгорели също трактор и селскостопански инвентар, както и сухи треви на площ около..

публикувано на 14.08.24 в 12:17

Пожар изпепели 120 дка овощни градини до село Динк

120 декара ябълкови и черешови насаждения изгоряха при пожар в землището на село Динк. Сигналът е получен по обяд в понеделник в РУ-Труд. На място са изпратени екипи на пожарната да гасят огнената стихия. При последвалия оглед е установено, че освен овошките са изгорели също трактор и селскостопански инвентар, както и сухи треви на площ около..

публикувано на 14.08.24 в 12:10

"Оранжев код" за Пловдив и Пазарджик

"Оранжев" код за опасно горещо време е обявен в 10 области на страната, а "жълт" за 14. Максималните температури в Западна и Централна България ще са в интервала от 32 до 39 градуса. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще..

обновено на 14.08.24 в 11:06