Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможни са сценарии за преформатиране на коалицията

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

Политически катаклизми. Прави ли се опит да се дестабилизира управлението на страната в сложната международна обстановка?

Политологът Любомир Стефанов с експертен анализ в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.

Любомир Стефанов каза: На фона на войната в Украйна, българското правителство и политическата ни среда са толкова стабилни, колкото могат да бъдат. 

"Проблемите изместиха своя фокус, миналата година изборите имаха друга цел, но рязко се наложи за няколко седмици тя да се смени", посочи политологът. По думите му остава да се води диалог за принадлежността ни към НАТО и ЕС, и това дали е в български национален интерес или има и нещо друго. 

"На този фон критиците внасят шум в системата и той ни кара да си мислим за възможни сценарии за преформатиране на управляващата коалиция и уволнения, както и битката за душата на българското правосъдие, със смяната на главния прокурор", допълни Стефанов. Според него курса на правителството получава парламентарна подкрепа, доста неохотна от страна на БСП, но специално за смяната на Стефан Янев, дори ГЕРБ подкрепиха правителството. 

Кабинетът и икономическите проблеми от кризата с Украйна: "Сега например ГЕРБ имат възможност за реванш, но има много проблеми, които те не решиха за 10 години, като Интерконекторът, който не стана факт, както и военното ни оборудване, което е съветско. Няма правителство в Европа, което да е готово за икономическа криза, която идва от войната, зависимостта на Европа от руски енергийни ресурси надхвърля 40%. Вчера чухме от Кирил Петков за наличните ни възможности и резерви, но трябва да сме готови за енергийна криза. Въпросът е имаме ли сценарий за най-лош такъв и дали може да се опази икономиката от възможни сривове, цената на газа, тази на суровия петрол се повишават."

По повод на нова партия на Стефан Янев, политологът каза, че не допуска да се защитават чужди интереси с проекта, а да продължи патриотичните интереси, които заявява. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33