Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки българи помагат на бежанците от Украйна

В Пловдив се оформи кризисен център в помощ на бежанците от Украйна, ръководен от украинката Наталия Елис, която от 5 години живее тук. Аз помагам най-вече с информация и координация, тъй като аз самият изпитвам глад за достоверна информация и затова превеждам новини от водещи световни медии. 

Това сподели в интервю за програма „Точно днес“ на Радио Пловдив издателят Манол Пейков.

Наталия Елис разви истински мащабна дейност, като събира всякакви помощи и помага за настаняването на бежанците. Събират се храни и всякакви лекарства, включително шини, турникети, инсулин и др. Всеки ден между 10 и 30 души идват в Пловдив от Украйна, на които им се търси жилище, обясни Манол Пейков.

Той разказа, че страшно много хора са се отзовали да помогнат. „Много хора носят храни, лекарства, даже един човек дари 2 тона брашно, което вече замина за Одеса. С мен се свърза възрастен човек от село край Мездра, който предложи да приюти в дома си нуждаещи се. Хората помагат и даряват с цялото си сърце, защото смятат, че така е правилно, а войната е ужасна“, разказа издателят.

Манол Пейков разказа и история за провидението, за съвпадението между непознати, които са съпричастни и търсят как да помогнат на бежанците. „С мен се свърза Мария Спирова от Лондон, която координираше помощта за бягащите от войната и търсеше хора с транспорт, които да превозват бежанци. Минути по-късно ме потърси българин, част от транспортна група, който търсеше хора, на които да помогне. Свързах ги и така помогнахме на десетки бежанци“, разказа Пейков.

Той допълни, че се търсят най-вече трайни пакетирани храни и лекарства, дрехи и обувки за жени и деца, както и места за настаняване на бежанците. "Днес за Одеса тръгва камион, натоварен с помощи. В петък ще има още един", каза още Манол Пейков и допълни, че ситуацията по границите все повече се затяга.

Адресът е в Пловдив на бул. "Източен" 59, до Каменица. 

Цялото интервю на Живка Танчева с издателя Манол Пейков е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12