Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме мир и да се върнем у дома

| обновено на 10.03.22 в 15:48
4
Светлана и Ирина от Украйна
Снимка: Радио Пловдив
Три жени от Украйна с трите им деца вече няколко дни са намерили подслон за себе си и децата си в Пловдив. Две от тях, Ирина и Светлана от Запорожка област, разказват пред Радио Пловдив, че частният дом за тях в момента означава сигурност. 

В него са настанени с помощта на община Пловдив и докато перат съвсем делнично дрехите на  децата им, разговаряме как още с първата сирена за въздушна опасност животът им ги завърта в истинска центрофуга.

Пътят към сигурността

"Рано сутринта на 24 февруари започнаха бомбардировките в цяла Украйна. Ние търпяхме до 1 март и после не издържахме, защото ни е страх за децата. Качихме се на една кола и пресеякохме първата граница с Молдова", казва Ирина. А Светлана допълва, че там добри хора ги приютяват за нощта, след което продължават през Румъния и Варна: 

"Във Варна останахме в общежития, но там беше много студено, децата измръзнаха. В интернет започнахме да търсим други възможности."

Двете жени са благодарни за топлото посрещане в Пловдив и подслона, който им се осигурява. Дошли с надежда да продадат украински гривни, но у нас те не са конвертируеми и жените са в абсолютна неизвестност какво ще се случи оттук нататък.

Нуждата и помощта

"Много ни е нужна работа. Без нея аз просто  не знам как занапред ще се движим, как ще живеем и какво изобщо ще правим" - споделя Ирина.

За да помогне в търсене на отговор как да се справят бежанците, които пристигат в Пловдив и областта, властта вече координира усилията си. Веселина Ботева, директор Дирекция „Социална политика“ към община Пловдив носи специални анкетни карти, които могат да се попълнят на украински или на руски. 

"Информацията ще послужи да разберем какви са нуждите им от здравна или социална защита, от работа, както и за обучение на децата" - посочва Ботева.

В подкрепата се включват и от Център за социална рехабилитация и интеграция. А за координиране на помощта от особена помощ за местната власт са доброволците, които говорят украински и руски. 

Лана Петкова е една от първите. "Аз съм по принуда доброволец. Минах границата с един инвалиден стол да взема майка си от Украйна. И всичко, което видях на границата с Румъния искам да споделя като опит и да помогна от Пловдив, каквито са моите възможности", обяснява украинката, която от двайсет години живее тук.

Новините и надеждата

И докато за пловдивчани, които могат и искат да помогнат, тече организация през различни социални групи, частни и общински инициативи, бежанците, като Ирина и Светлана, във всеки момент търсят новини от Украйна, където са домовете им и близките - мъже, братя, родители. "

Там са родителите ми, мама с татко. Всеки път да се свържа с тях е много тежко. Мама плаче. А най-важното е да свърши войната. Роднините ми да оцелеят. Имам двама братя, сега са мобилизирани, какво става с тях не знам, нямам връзка. Искам всичко това да свърши" - казва Ирина. 

Докато говорим, пералнята спира да върти. Светлана през сълзи също иска войната да свърши. А мирът и връщането у дома, на които се надява, звучат съвсем познато и на български. 

Чуйте репортажа в звуковия файл, a видеото може да гледате в youtube канала на Радио Пловдив и тук:

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12