Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС одобри тегленето на 50-милионния заем

| обновено на 10.03.22 в 17:09

След горещи дебати Общинският съвет на Пловдив прие решение, с което се дава зелена светлина за стартиране на процедура по теглене на нов кредит от 50 милиона лева за ключови обекти на спортната инфраструктура за града. „За“ глауваха 38, пет с „против“ и 1 с „въздържал се“.

Съветниците дадоха съгласие в бюджет 2022 година на Община Пловдив да бъде включен лимит за поемане на дългосрочен общински дълг, а също и за стартиране на преговори с Фонд за устойчиво градско развитие или други банкови институции. Със средствата ще се довършат стадионите „Локомотив“ и „Христо Ботев“ с по 12 млн. лв. с ДДС. Другата част от средствата ще са за нов плувен комплекс „Младост“ с 50-метров басейн за 20 млн. лв. и реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина - 6 млн. лв.

Коментарът на кмета Здравко Димитров

По повод критиките в зала, Димитров обясни, че са търсени възможности за финансиране на двата стадиона от държавата, но това се е оказало невъзможно.

Двата стадиона – „Локомотив“ и „Ботев“ ще бъдат довършени и няма да са язвите на ГЕРБ. Той коментира решението на Общинския съвет на Пловдив, с което се даде зелена светлина за стартиране на процедура за теглене на нов дълг от 50 милиона лева, който ще е за довършването на големи спортни инфраструктурни проекти, включително и за двата стадиона.

"Общината е в добро финансово състояние, може даже и още кредити да се вземат“, каза кметът Здравко Димитров и увери, че за новия кредит ще се търсят най-добрите условия.

Дебатите

По предложение на заместник-кмета Величко Родопски беше създадена още една точка, която предвижда да се възложи на управителя на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина Пловдив ЕООД изпълнението на настоящото решение, което касае здравното заведение. Предложението беше допълнено и с още една точка, която предвижда в екипа за преговори да се включи по един представител на всички групи, които са представени в Общинския съвет.

Преди гласуването против нов кредит от 50 милиона, се обявиха от групите на БСП и „Демократична България“.

Председателят на групата на БСП Николай Радев каза, че столетницата отчита необходимостта от довършването и изграждането на тези обекти, но е неприемлив начинът на предлагане. Затова съветниците от БСП няма да участват в гласуването, каза Радев. От групата поискаха част от обектите да се финансират от републиканския бюджет.

Веселина Александрова от „Демократична България“ каза, че съветниците на групата не подкрепят предложението и поиска гражданите да се произнесат по него. 

„Не приемаме тази бързина, не приемаме заобикалянето на обсъждането  и настояваме за възможност гражданите да кажат дали да се изтегли нов заем. Затова гласуваме категорично против“, каза Александрова.

Нечленуващият в група Слави Георгиев каза, че в бюджетната прогноза за 2022-2024 г., приета от Общинския бюджет, не е предвидено поемането на нов дълг.

„Нямаме приет бюджет за 2022 година, не сме наясно с какви финанси ще разполага Община Пловдив през тази година. Господин Димитров, с този проекто-заем, който искате да се изтегли, заемите във вашия мандат ще достигнат 120 милиона лева. Нито един кмет не имал толкова много заеми“, каза Слави Георгиев и предложи четирите обекта, включени в 50 милионния заем да се гласуват поотделно, но предложението не беше прието.

След заседанието на Общинския съвет заместник - кметът Величко Родопски съобщи, че бюджетът на Пловдив за тази година ще бъде публикуван в началото на следващата седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27