Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито едно укритие в Пловдив не е в добро състояние

Главна дирекция "Пожарна безопасност и закрила на населението" публикува списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние и информация за тяхното местонахождение. 

За Пловдивска област са посочени общо 31 бомбоубежища. Повечето от тях – над 20 са в град Пловдив и то предимно в район Централен. 13 от всички бомбоубежища в областния град са противорадиационни укрития, като едно от тях е в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Останалите са в общините  Асеновград, Калояново, Куклен , Марица, Перущица , Първомай, Сопот и  Стамболийски.  

Нито едно от укритията в Пловдив не е първа категория. Такива са скривалищата, който са в добро техническо състояние. Всички са втора, което означава, че са в добро състояние, но ще им трябва седмица, за да бъдат въведени в експлоатация. Първа категория в областта има само в Сопот във ВМЗ, както и в ДА „Държавен резерв и ВВЗ“ в Калояново. 

Общо 30 са укритията в Смолянска област, според списъка, пуснат от МВР. 18 от тях са противорадиационни укрития, 12 са скривалища.

Най-много – 9, се намират в гр. Смолян, а най-малко – по 1, в Борино и Доспат. По 2 укрития има в общините Мадан и Неделино, 3 са в Златоград, по 4 – в Рудозем и Чепеларе.

По данните на МВР излиза, че едва 2 скривалища – по 1 в Златоград и в Мадан, са от първа категория. Това означава, че са в добро техническо състояние и могат веднага да се използват по предназначение, при работа на въздухоснабдителната система в режим на чиста вентилация.

Всички останали са втора категория, т.е. укритията са в задоволително състояние и до 1 седмица могат да се използват по предназначение, след влагане на незначителни финансови средства.

13 скривалища от област Пазарджик попадат в списъка. От тях първа категория са  само 2 – в предприятие в село Главиница и в панагюрското предприятие „Асарел-медет“. Те са в добро техническо състояние и може да се приведат в готовност за използване по предназначение веднага. Въздухоснабдителната им система работи в режим на чиста вентилация.

Заради задоволителното им състояние останалите 11 скривалища в областта са втора категория и ще им трябват седмица и незначителни финансови средства, за да се приведат в готовност. 

В областния град Пазарджик скривалищата са 6 - 4 от тях са в предприятия, а две са разположени в Пожарната и в Полицията. В 5 предприятия в Панагюрище има скривалища, едно е в общината в Белово, а в Септември единственото убежище е в сградата на Полицията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25