Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната и украинските студенти медици в Пловдив

| обновено на 11.03.22 в 14:25

През последните седмици станахме свидетели на вълна от съпричастност към украинските граждани заради войната в родината им. Засегнати от конфликта са и студентите от Украйна, които учат в България. Точно заради това от Медицинския университет организираха среща с тях, за да набележат най-належащите им потребности в бързо променящата се обстановка. 

Злата Демирова е студентка трети курс в Медицинския университет. По произход е бесарабска българка. Избира да следва в Пловдив, защото иска да опознае корените си. И всичко върви план, докато изненадващо не избухва войната в Украйна. "Трудно е да се концентрираш да учиш. Трудно да мислиш за нещо различно от войната. Постоянно четеш новини и гледаш как убиват хора. Трудно е", коментира Злата Демирова. 

И така вниманието ѝ неусетно се измества от лекциите към последиците от войната, една от които са и затруднените парични преводи от Украйна към България. Затова във всички университети са предвидени облекчения за студентите от Украйна. 

От Медицинския университет имат готовност и да отворят общежитията си за семействата на украински студенти, които искат да дойдат в България. Единственото условие за бежанците ще е да докажат, че имат родствена връзка със студента. Все още от университета чакат указания от МОН какъв ще бъде регламентът за доказване. 

Роднините на Злата Демирова не смятат да напускат пределите на родината си, защото в момента са в безопасност. Ако животът им бъде застрашен, обаче вероятно ще заминат при нея. Злата Демирова обяснява, че в част от Киевска област в момента няма нито ток, нито вода. 

А Вячеслав Евчев разказва, че част от украинските студенти, които следват у нас в момента са в Украйна и не могат да напуснат пределите на страната. Така негова приятелка, учеща икономика в ПУ "Паисий Хилендарски", преди месец отишла до родината си, но така и не успяла да се върне, защото живее в блокирана област.

В Медицинския университет, където учи Вячеслав, през тази година се обучават 52 студенти, 17 от които са прекъснали. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33