Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ не са в позиция да готвят избори

"От партийни прояви не очаквам никаква политическа креативност. На тези партийни форуми има висока степен на формализация, на висок политически етикет и изказванията винаги са една идея по-стерилни и обрани.  Това е част от протокола. Важното е обаче какво се усети - атмосферата, настроението - голямата промяна, осъществена  от ГЕРБ от лятото на протестите насам." Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов.

По думите му, тонусът в настроението и вярата в собствените сили са били определящи за тона на Седмата  национална конференция на ГЕРБ, която се проведе в неделя в столицата. "Това показва, че предишното управление очевидно не е било чак толкова лошо, толкото беше обрисувано и че хората в залата има с какво да се гордеят".

Харизанов бе категоричен, че  по волята на българския избирател, ГЕРБ не са в позиция в момента  да готвят каквито и да е било избори. 

"Това, че една партия от многото политически партии в България се готви за предсрочни избори, не е ничий проблем, освен на ръководството и на членовете й. Това, че партията поема курс за предсрочни избори, означава, че вътре ще има друг тип партиен организационен живот. Не мисля, че ГЕРБ трябва да казва кога ще има избори, но мисля, че някоя от по-малките партии в тази управляваща коалиция рано или късно ще се изкуши и  ще поеме курс за избори, което вече ще има значение". 

Управляващите не изглеждат комфортно със сигурност, идеята за нови избори също със сигурност не ги възхищава, защото най-много една или две партии от Коалицията  биха минали 4%-та  бариера.

 "Да не забравяме, че партия "Продължаваме промяната" продължава да не съществува и никой не се занимава с учредяването й... една госпожа мисля, че взе цялата партийна субсидия от името на трите партии, с които се регистрира този политически проект и не зная какво направи с нея... Не считам, че предсрочни избори са им изгодни, което няма никакво значение за когото й да било. В момента, в който  Правителството продължи да демонстрира своята неспособност за справяне с кризите и общественото недоволство стигне до определени нива, дали на някой му харесва да ходи на избори, няма да има никакво значение".

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33