Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има място в българския политически живот за Борисов

Политологът Стойчо Стойчев
Снимка: faktor.bg

Преизбирането на Борисов за лидер

След като си го обичат хората в ГЕРБ, аз не виждам нищо лошо в това да го преизберат. Те не отчитат някакви грешки значими в своето управление или в своето организационно развитие до момента, че да се търси лидерска отговорност. 

Напротив, партията им и отвътре, и отвън е успешна партия, която се е справила през годините с редица кризи и предизвикателства. 

Така че, няма ресурс, по който да се търси смяна в лидерството, какъвто има в другите партии, в които лидерството недвусмислено не само че се е провалило организационно, но е редуцирало и гласовете за партиите наполовина, на две трети дори в някои случаи. 

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Стойчо Стойчев по повод единодушното преизбиране на Бойко Борисов на лидерския пост в ГЕРБ от 7-то Национално събрание на партията, което се проведе вчера. 

Той посочи, че не вижда нищо лошо в това хората да си преизберат лидера, когото харесват и обичат. 

ГЕРБ се идентифицира със своя председател 

Поне към настоящия момент не виждам някакво светло бъдеще за организацията, ако Борисов се оттегли по примера на Амхед Доган и остане в сянка и пусне на преден план други хора, заяви Стойчо Стойчев. 

Той припомни, че е ясно кой в ДПС взима крайните решения понякога. По думите му, няма смисъл да се правят подобни завоалирани схеми, които уж да представляват някакъв вид смяна в лидерството, а зад прожекторите да остане някакъв силен фактор.

Има място все още в българския политически живот за Борисов, категоричен е политологът.

Друг въпрос е дали това се харесва на избирателите. Предстои да видим как партия ГЕРБ ще се справи на предстоящите местни избори - дали в сегашната конфигурация ще е способна да постигне успехи по места, посочи Стойчев. 

Предсрочни избори 

Аз смятам, че не е добре да има предсрочни избори не само тази година, но и догодина. Процесите ще бъдат доста нестабилни и по - добре е да не се се дестабилизира допълнително държавата, категоричен е Стойчо Стойчев. 

Той направи уговорката, че е възможно да се случат всякакви неща, особено при такива конфликти около нас и при силната социална динамика в страната. 

Възможно е това правителство да стане наистина вредно и тогава предсрочни избори биха били решение. 

Но към момента такава необходимост няма. Няма обективни фактори за това.

Критиките на ГЕРБ към новите управляващи

Стойчев смята, че от ГЕРБ имат основание да са критични към управляващите по много политики. 

Самата конструкция на четворната коалиция предполагаше, че там ще има парцелиране между отделните партии, които въпреки че демонстрираха много сходства и съвпадения в своите програми, за всички беше ясно, че вътре стоят несъвместими помежду си хора, които не могат да се разберат за базови неща, отбеляза политологът.

Много трудно се управлява в такъв формат и такава коалиция, ако човекът взима решенията сам. Ако е поставен просто като фигурант от някой друг, на него наистина ще му бъде лесно, обясни Стойчев. 

Интервюто на Емил Костов със Стойчо Стойчев е в звукови файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17