Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина от Раковски приюти в дома си украински бежанци

Полина Табакова
Снимка: личен архив

Полина Табакова е една от жителите на град Раковски, приютила украински бежанци в дома си. В къщата, където живее заедно със своите родители, са настанени 2 сестри с общо 3 деца - на 10, 12 и 15 години.

"Те са от град Николаев, където има ожесточени бомбардировки. Това е семейство, което буквално е бягало изпод снарядите", разказа Полина. 

Бежанките са стигнали до Раковски благодарение на своя позната, която също има бесарабски корени.

"Първоначално са отседнали в Бяла, където обаче се отнесли много лошо с тях, опитвали са се да ги изнудват за пари. Били са изхвърлени на улицата, заедно с децата и багажа. Тогава се обадили на своята позната от Раковски и тя ги е прибрала от Бяла", разказа Полина.

По думите й бежанците били зле - изплашени, гладни, премръзнали, мръсни. Вече са се успокоили и дори се усмихват.

"Психически не са добре, много им е трудно", смята домакинята.

Бежанките са оставили мъжете си в Украйна и се чуват с тях веднъж на ден по интернет. 

Те искат да запишат децата си в български училища, да бъдат сред деца и животът им да започне да тече нормално, както преди. 

Над 40 украински бежанци са пристигнали вече в Раковски. Част от тях са в католически манастири, а други – в частни домове. 

Голяма част от бежанците бяха спасени от границата с Полша благодарение на отец Венци Николов от манастира „Св. Максимилиан Колбе“, който вече няколко пъти организира автобуси с помощи от първа необходимост, а на връщане извозва бежанци. Помощите са събрани чрез дарения от жителите на общината. 

Предстои още автобуси с бежанци от Украйна да пристигнат в Раковски.

Цялото интервю с Полина Табакова е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29