Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест затваря пътя Пловдив-Карлово

| обновено на 16.03.22 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Над 100 производители на плодове и зеленчуци от Пазарджик, Пловдив, Карнобат, Стара Загора блокираха с трактори пътя Пловдив – Карлово при разклона за Калояново. Протестът ще се проведе от 12 до 14 часа и е вторият от поредицата протести срещу политиката на подпомагане в земеделието. Протестиращите са поканили на място при тях и земеделския министър, тъй като вчера са получили покана да  се срещнат с него в сградата на ведомството от 12, когато е началото на обявената два дни по-рано акция на недоволство.

"Добре е министърът да дойде при разклона на Калояново да чуе от първа ръка от какво недоволстват хората", посочи пред Радио Пловдив Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите.

Според производителите на плодове и зеленчуци политиката на държавата ще доведе до унищожаване на българското производство. Плащанията по схемата за обвързана подкрепа не само са закъснели, но са и с 1/4 по-ниски спрямо 2021 г., докато себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличала с 50%. За тях друг проблем е неравномерното разпределение на средствата за компенсация от Covid-19 в полза на животновъдите.

Освен равно разпределение на Covid ставката за тях и за животновъдите, протестиращите искат още компенсации заради повишените цени на горивата, енергоносителите и торовете, а пострадалите от градушките в района на Пловдив миналата година най-после да си получат подпомагането.  

Първият протест беше в неделя, когато представители на бранша затвориха за час движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. В случай, че липсва реакция от страна на управляващите, протестите ще продължат поетапно в цялата страна.

Чуйте интервюто по темата с Мариана Милтенова, предс. на Съюза на градинарите в България, в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обмислят по-високи общински такси и услуги в Пазарджик

В Пазарджик предстои увеличаване на общинските такси и услуги. Планираният ръст е между 30 и 50 процента.  Един от мотивите е, че цената на част от общинските такси и услуги не е актуализирана от 15 години, уточни кметът Петър Куленски.  В момента тече обществено обсъждане на проекто предложението за увеличаване на общинските услуги и такси...

публикувано на 22.06.24 в 12:19

Повече автобуси се движат на Черешова задушница в Пловдив

Повече автобуси се движат тази събота, заради Черешова задушница, до траурните паркове в Пловдив. С делнично разписание се движат колите по  линии с номера 7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Линия 27 ще изпълнява съботния си маршрут до Рогошките гробища, а в интервала от 7 до..

обновено на 22.06.24 в 09:35

Доброволци почистват Пампорово за летния сезон

Традиционната за началото на летния сезон инициатива "Да почистим Пампорово заедно"  се провежда днес в курорта.  Организаторите осигуряват безплатен транспорт от Смолян и Чепеларе за всички доброволци в кампанията, като бусовете тръгват сутринта и се връщат следобед.  Лифтът от „Студенец“ до връх Снежанка ще вози безплатно участниците в..

публикувано на 22.06.24 в 09:34

Три дни празнуват жителите на Стамболийски

От днес започват тридневните тържества за празника на град Стамболийски, който се пада на църковния празник Свети Дух. Кметът на общината Петър Неделев обяви, че за първи път ще има тържествена церемония по издигане на националния флаг и знамето на град Стамболийски. Ще бъде отдадена почит на патрона на града – земеделския лидер и..

публикувано на 22.06.24 в 09:02

До 15 г. затвор заплашват банковата касиерка, "щипнала" 144 000 лв. от трезора

От 3 до 15 години затвор и конфискация на имущество грозят 52-годишната главна касиерка на пловдивски банков клон, която бе обвинена в длъжностно престъпление и присвояване на над 144 хиляди лева от банката.  Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Пехливанов на нарочна пресконференция.  Жената е работила в банката 19 години..

обновено на 21.06.24 в 17:12