Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Пловдив е реалистично - оптимистичен

Проектобюджетът на Пловдив за 2022 година, който е в размер на над 526 милиона лева е реалистичен, това заяви при представянето на основните параметри от него пловдивският кмет Здравко Димитров. Според него има всички шансове той да бъде изпълнен, но в средата на годината ще се наложи неговата актуализация, тъй като такава ще бъде направена и на държавния бюджет.

„Това е бюджет, който ще бъде приет в условията на война и на пандемия от Covid-19. Имаме приоритети, които ще следваме и ще бъдат продължени. Това са инфраструктурни обекти, които ще бъдат започнати, а други ще се завършат“, каза Здравко Димитров.

Увеличени са средствата за екология и чистота на въздуха, а също и за река Марица. Повече са и средствата за култура. Достатъчно са и парите, предвидени за спорт, включително и за нови спортни инфраструктурни обекти.

Най-много средства се отделят за образование – 208 милиона лева. От Община Пловдив са спечелени различни проекти, които са на стойност над 20 милиона лева. Тази година се отделят средства и за изграждането на нови детски градини и две сгради на училища. Предстои да стартира проект за изграждането на нова сграда на училището „Княз Александър Първи“. Предстои и проектирането на нова сграда на Основно училище „Драган Манчов“, което в момента се намира в Математическата гимназия.

Предвидени са и достатъчно буфери за издръжка на ясли и детски градини, които стават безплатни от 1 април. Средствата ще кмепнсират и увеличаващите се цени на тока и на хранителните продукти.  Заместник-кметът Стефан Стоянов смята, че бюджетът е оптимистичен.

Започва и изграждането на две нови дестки градини – в районите „Тракия“ и „Южен“.

В капиталовата програма на Община Пловдив, която е на стойност 120 милиона лева, са предвидени инвестиции за улица „Даме Груев“, „Кукленско шосе“, Рогошко шосе и Голямоконарско. 

2 милиона лева се отделят за ремонт на детски площадки. Предвидени са и средства за улично осветление. 

След преговори с КНСБ в бюджета е предвидено от 1-ви април 10%-но увеличение на заплатите на общинската администрация и в общинските предприятия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27