Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев:

Форсмажор заради войната ще унищожи икономиката

| обновено на 17.03.22 в 11:03
Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

В програма "Точно днес" - за кривата на инфлацията за първите три месеца на 2022 година, за нужните мерки на правителството към бизнеса, също за увеличените цени на горива и енергия, говорим с икономическия и политически анализатор Кузман Илиев.

Той коментира работата на правителството, за първите сто дни на власт и обърна внимание, че голяма част от фигурите в кабинета управляват държавата вече повече от година. 

"Има старание, това трябва да се отчете, работи се в сложна конюнктура, аз още през 2021 година прогнозирах, че конфликтът в Украйна ще бъде най-големият стратегически риск за България. Това е най-сложно време за управление за държавата от Втората световна война до днес", заяви Куман Илиев. По думите му, всичко това вече е факт, управлява се в енергийна криза, пандемия и война.

Икономистът подчерта, че има липса на стратегическо мислене и очертаване на рискове, които се материализираха. "В един момент новите управляващи започнаха да действат пожарно, със заливане на системата с помощи, с панически действия и опити да се бори спекулата, без да се отчетат проблемите", смята Илиев. По думите му инфлацията бе генерирана от големите социални разходи, които бяха заложени. 

По повод на идеята на вицепремиера Корнелия Нинова да се внесе предложение за обявяване на форсмажор заради войната в Украйна, Кузман Илиев каза, че това е начин да се унищожи българската икономика. Той каза още: "Вземането на ръчно управление на икономическите процеси от политиците в условия на криза е най-страшното нещо, това което ние даваме като сигнали като потребители, така наречения пазар е важно да не се нарушава. Политиците може да направят тотално объркване на системата, защото ценовите сигнали не се чуват."

Според икономистът сега инфлацията у нас е силно подценена, като реалната е над 30%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36