Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арестът на Борисов ще повиши общественото напрежение

Противопоставянето ГЕРБ и анти ГЕРБ след ареста на лидера на партията Бойко Борисов неминуемо ще доведе до повишаване на  общественото напрежение. Така политологът Светлин Тачев коментира актуалната ситуация в страната.

„На фона на войната на няколкостотин километра от нас и в условията на кризи, вкл. и на повишаващата се инфлация и цени, подобна ескалация няма да доведе до нищо добро. Възможно е и от повишаващото се напрежение сред обществото да загуби цялата държавност“, каза Светлин Танчев и добави, че претърсванията и арестът са можели да бъдат по-елегантни.

Според Тачев противопоставянето ще се засили още, като то може да има двоен ефект. „От една страна, може да заздрави коалицията в анти ГЕРБ говоренето си. От друга страна, това неминуемо ще доведе и до мобилизация на опозицията на ГЕРБ, ще консолидира поддръжниците им. ГЕРБ не биха желали предсрочни избори във всички тези кризи, в условия на война, защото подобно нещо може единствено да дестабилизира държавата. За тях е по-добре да стоят отстрани, да гледат и да трупат дивиденти на гърба на правителството.

След първия месец на управление казах, че правителството изтегли късата клечка да управлява в условията на няколко кризи, така че това правителство  има една много тежка задача да прекара обществото през всичко това, което се случва и накрая да излезе победител. Ако не успеят да се справят, недоволството може да ескалира и това да доведе и до по-бърз край на управлението, защото има и натиск от нашите евроатлантически партньори да заемем по-категорична позиция спрямо Украйна, което означава да пратим въоръжения към нея. Това контрастира на отношенията в българското общество", заяви Тачев. 


Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ следва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Койчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27