Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестът на Борисов ще повиши общественото напрежение

Противопоставянето ГЕРБ и анти ГЕРБ след ареста на лидера на партията Бойко Борисов неминуемо ще доведе до повишаване на  общественото напрежение. Така политологът Светлин Тачев коментира актуалната ситуация в страната.

„На фона на войната на няколкостотин километра от нас и в условията на кризи, вкл. и на повишаващата се инфлация и цени, подобна ескалация няма да доведе до нищо добро. Възможно е и от повишаващото се напрежение сред обществото да загуби цялата държавност“, каза Светлин Танчев и добави, че претърсванията и арестът са можели да бъдат по-елегантни.

Според Тачев противопоставянето ще се засили още, като то може да има двоен ефект. „От една страна, може да заздрави коалицията в анти ГЕРБ говоренето си. От друга страна, това неминуемо ще доведе и до мобилизация на опозицията на ГЕРБ, ще консолидира поддръжниците им. ГЕРБ не биха желали предсрочни избори във всички тези кризи, в условия на война, защото подобно нещо може единствено да дестабилизира държавата. За тях е по-добре да стоят отстрани, да гледат и да трупат дивиденти на гърба на правителството.

След първия месец на управление казах, че правителството изтегли късата клечка да управлява в условията на няколко кризи, така че това правителство  има една много тежка задача да прекара обществото през всичко това, което се случва и накрая да излезе победител. Ако не успеят да се справят, недоволството може да ескалира и това да доведе и до по-бърз край на управлението, защото има и натиск от нашите евроатлантически партньори да заемем по-категорична позиция спрямо Украйна, което означава да пратим въоръжения към нея. Това контрастира на отношенията в българското общество", заяви Тачев. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23