Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербатов започна паралелен конгрес на БФС

Автор:
Димитър Бербанов
Снимка: БГНЕС

Паралелен конгрес на БФС стартира в зала 3 на НДК. Там беше предвидено да се проведен изборно събрание на централата, което първоначално беше насрочено за днес в 10,30 часа, но след това отменено от Изпълкома на БФС заради съдебните спорове между Бербатов и настоящето ръководство на организацията.

Въпреки това кандидатът за президент се появи тази сутрин пред НДК. Явиха се и делегатите на 82-а клуба, които решиха конгрес все пак да има. 80 гласуваха "за", двама се въздържаха. Адвокат Георги Владов от екипа на Бербатов обяви, че с действията си присъстващите не нарушават закона и сбирката ще се проведе по всички правила, за да не може да бъде атакувана в съда като незаконна. 

"За да бъде легитимен конгресът, поне половината от членовете трябва да присъстват. Тук очевидно няма 340 клуба. Но закона позволява един час по-късно да може да се прави конгрес с присъстващите. Тъй като организацията не е както на свикан конгрес, явно ще трябва да се гласува с вдигане на ръка"", обясни Владов.

За начало трябваше да се изчака един час от предварително упоменатия час, за да се появи представител на БФС. Такъв не дойде до 11,30.

От трибуната самият Бербатов уточни, че целта е след това вече да се организира конгрес с всички клубове, а присъстващите в зала 3 пристъпиха към избор на комисии, секретариат, преброители и водещ. Бербатов напусна помещението.

Работата на делегатите бе прекъсната следобед от МВР заради получен анонимен сигнал.

Малко по-късо конгресът освободи от длъжност Борислав Михайлов, както и членовете на двата Изпълкома - този избран на 12 октомври, и този избран преди 4 години. Съставът на Изпълкома бе намален от 15 на 9 души.

Бе въведено и ограничение до 3 мандата за президента на футболния съюз.

"Благодаря ви, че дойдохте и съжалявам, защото футболът не печели от всичко това. Детско-юношеският футбол е приоритет за мен. Искам да видя някой като мен, Стилиян или Мартин. Когато ми дойде времето, нека заповяда някой друг, или ако прецените, че не ставам, направете същото, което правите сега", обяви кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов в речта си пред делегатите.

БФС заклейми случващото се в специална декларация:

Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. 

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Равностойна група за Марица в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 18:03

Димитър Кузманов с победа на Чаланджър в Астана

Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд от 41 хиляди долара.  Поставеният под номер 3 в схемата българин победи Мойрани Бузиге (Австралия) с 6:1, 7:6(6). Срещата продължи 92 минути. Кузманов доминираше изцяло в първия сет, но във втората част се стигна до..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Ботев слага видеостена за мача с Марибор

Ботев ще предостави възможност на своите привърженици да изживеят заедно емоциите и от реванша с Марибор в четвъртък (18 юли). Всеки фен може да заповяда на стадион “Христо Ботев“, където ще бъде поставен специален голям екран, на който привържениците заедно да изгледат двубоя от Словения. Входът е напълно безплатен, а поставеният за целта на събитието..

публикувано на 16.07.24 в 17:57

Кметът на Пловдив посрещна три европейски шампионки

Трите маричанки, станали Европейски шампионки  по волейбол за жени до 18 години – Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена Недялкова, бяха приветствани тържествено в сградата на Община Пловдив от кмета на града Костадин Димитров, председателя на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов и зам.-председателя на Общински съвет – Пловдив Стефан..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Кметът и президентът на МФ по кану-каяк откриват Световното U23

Пловдив ще се справи с организацията по провеждането на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки. Единствено няма как да можем да предотвратим жегите. Това заяви заместник-кметът по "Спорт и младежки дейности“ и двукратен олимпийски шампион Николай Бухалов. Шампионатът на планетата ще се проведе от 17 до 21 юли на..

публикувано на 15.07.24 в 16:36