Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече социални услуги за възрастни със Синдром на Даун

4
Екатерина Костова - КСУДС Пловдив
Снимка: личен архив

Има нужда от все повече социални услуги за възрастни хора със  Синдром на Даун. Това е изводът на специалисти, които работят с децата с тази диагноза. Причината е, че в развитието си те не остаряват, а родителите им не винаги може да бъдат с тях. 

Първият стрес

Хората със синдром на Даун имат допълнително или частично копие на 21-вата хромозома. Това е първото, което можеш да прочетеш за генетичното заболяване, ако потърсиш информация за него в интернет. Често точно това се налага да правят родители, когато чуят от лекар след раждане на детето им, че то е със синдром на Даун. Това е и първият им стрес, разказва Екатерина Костова, ръководител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специфични потребности към общинския Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Пловдив:

"В тази насока има нужда да се отработи един щадящ подход на съобщаване от страна на медицинските специали и в последствие да има един цялостен подход за ранна интервенция и подкрепа на семействата. Всички семейства, с които аз съм се срещала, споделят, че първоначално за тях е била шокираща новината за наличието на тази аномалия,  но и след това им е липсвала информация какво означава това".

Социалната подкрепа за децата - психолог, логопед, музикотерапевт

Измененията в 21-та хромозома на децата със Синдром на Даун се проявяват по различен начин в поведението им. Наблюденията на Екатерина Костова от общуването ѝ с тях са, че най-често те са усмихнати и лъчзарни и са с желание за комуникация. 

Напредъкът на децата със Синдром на Даун зависи от много фактори, но специалитите  са се научили да отбелязват всеки техен малък напредък, да го споделят с родителите, като не забравят да похвалят и самите деца: "Стъпка по стъпка се случва промяната. Ние сме се убедили, че системната работа винаги дава резултат." 

Социалната подкрепа за родителите

Наред с децата се работи и съм семействата – не само с информация, но и в комуникация с институциите, с които им предстои да се срещнат, както с медицинските специалисти и с екипите за ТЕЛК. Като изключително положително се определя обединяването на семейства с деца със Синдром на даун в сдружения, където се подкрепят един друг.

Възрастните-деца

Какво се случва, обаче, когато децата със Синдром на Даун станат възрастни? Капанът е в това, че в развитието си те не остаряват. Така остават деца.

"Това е много важна област, която трябва да бъде развивана все повече, според мен, и да има услугу, центрове за подкрепа на пълнолетни хора със Синдром на Даун и не само, и с други специфични потребности, защото си даваме сметка, че техните родители може да не успеят до края на живота им да ги придружат и те ще имат нужда от таква подкрепа. Има услуги за пълнолетни хора, във всяка община те са различни, но според мен трябват да бъдат повече" - казва Екатерина Костова. 

В Пловдив на този етап общината е създала условия възрастните хора със Синдром на Даун да получават грижа в 2 защитени жилища, няколко Центъра за социална рехабилитация или за настаняване от семеен тип, както и в Дневни центрове за пълнолетни с увреждания. 

Според специалистите, обаче, най-важното, което обществото трябва да разбере за хората със Синдром на Даун, независмо дали са деца или възрастни е, че те са едни от нас.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12