Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клуб „Всеки може“ за деца със синдром на Даун в Пловдив

| обновено на 21.03.22 в 15:31
Снимка: Личен архив

Днес, в Световния ден на хората със синдром на Даун, в Пловдив се открива първият по рода си център в България, където децата със синдрома на Даун ще могат да се забавляват, обучават и творят заедно с други деца, клуб „Всеки може“. Това ще бъде и място, където семействата ще могат да се срещат, да обменят опит и да си помагат. 

За първи път денят е отбелязан по време на Шестия световен симпозиум, посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. Двадесет и първо число на третия месец, не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия), на 21-та хромозомна двойка.  

На този ден обуваме различни шарени чорапи, за да покажем, че сме съпричастни и приемаме хората със синдром на Даун. Различните шарени чорапи ни напомнят колко пъстър и многообразен е светът, с хора като тях.

В 15 часа, в града под тепетата, на ул. „Димитър Талев“ 2А, с тържествен водосвет, отваря врати клуб „Всеки може“, към Фондация „Up with Down“.  

"Това е един добър пример, с който ние стартираме. Но, това не означава, че всяко градче и селце в България, не може да последва този пример. Напротив, даже приветстваме и ще подкрепяме такива клубове, центрове, където и да има желание за това. Много ни е важно децата със синдром на Даун, като под деца ние разбираме и порасналите такива, всички хора със синдрома, да имат възможност да бъдат както със себеподобни така и с други деца, които са типично развиващи се. Това е уникалното за нас, затова казваме, че е първият по рода си такъв клуб.

Тези деца са малцинство, това е факт. Навсякъде, където и да отидем, средата не винаги, не искам да прозвучи грубо, но тя не е подготвена, не е готова да посрещне тези деца. Ние искаме, това да е една среда, в която децата със синдрома на Даун, да се чувстват в свои води, но и децата в норма, които също ще дойдат и ще се забавляват, за тях също да бъде толкова приятно и интересно", споделя Надежда Тодорова от Фондация „Up with Down“. 

Информация за дейностите на клуба, може да откриете както в страницата на „Up with Down“, така и в социалните мрежи.

В предаването „Вход свободен“, Надежда Тодорова, разказва повече за инициативата.


БНР подкасти:

Още от категорията

Детската хирургия получи респиратор от "Българската Коледа"

В навечерието на празниците  Клиниката по детска хирургия към пловдивската болница “Свети Георги” получи подарък за малките си пациенти от инициативата "Българската Коледа". Неонаталният респиратор е жизнено важен за лечението им, защото осигурява иновативна терапия за новородените и по-големите деца.   Апаратът е на стойност от близо 53..

публикувано на 30.11.23 в 09:07

От Адреевден денят започва да расте, светлината наедрява

Православната църква почита  паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното) и се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва..

публикувано на 30.11.23 в 08:40

ОИК обжалва недействителния кметски вот в Панагюрище

Общинската избирателна комисия в Панагюрище ще обжалва съдебното решение, с което изборът за кмет на общината бе обявен за недействителен.  Съдът обяви за недействителен избора за кмет на Панагюрище Решението е взето след проведеното снощи заседание на комисията.  ОИК решава дали да обжалва касирането на изборите в Панагюрище..

публикувано на 30.11.23 в 07:30

Пуснаха движението и по бул. "Христо Ботев", тръгват повече автобуси

От  този следобед бул. „Христо Ботев“ в Пловдив е отворен за движение в двете посоки. Това съобщи кметът Костадин Димитров, като публикува на стената си във фейсбук актуална снимка. Тежката техника вече се е изтеглила от булеварда, настилката е на биндер, положена е временна маркировка, а светофарите работят. Работата продължава в посока..

обновено на 29.11.23 в 20:11

Очаква се скоро Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти

"Рангел Бизюрев, издирван за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица, е задържан тази сутрин в Дания и тази информация е категорично потвърдена", това съобщи на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Ваня Христева. Арестуваха издирвания за убийството на Димитър Малинов от Цалапица..

обновено на 29.11.23 в 15:32