Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро утро, Ден" с Вячеслав Есенков

 Художникът Вячеслав Есенков тази седмица гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Роден е в намиращия се в Южна Украйна град Николаев при сливането на реките Ингул и Южен Буг. Николаев е град, в който има пристанище и корабостроителница, но  и граждани, които днес се оказват в епицентъра на абсурдна война.

 Живеещият вече 30 години в България  творец обаче избягва да говори за нея и вероятно има своите силно емоционални аргументи... С любопитството на ренесансов творец  днес той изследва закономерностите в изкуството и в живота, овладявайки материята на глината, камъка, дървото и мистичния  език на цветовете и формите. А суетата около поредицата впечатляващи изложби, които е направил досега в Пловдив, Вячеслав Есенков решава да замени с философско уединение на място, където самият той е избрал да остане – на село... 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44

Битовите цени на енергията в България растат, а в Еврозоната-не

" На годишна база-( март 2023-март 2024 г.), инфлацията в България е 3,1%, а в Еврозоната-2,4%-тоест, разликата постепенно се свива", каза Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Той припомни, че в края на 2022 година разликата бе доста по-голяма- повече от 15 % в България при 9-10 на сто в Еврозоната. На въпрос защо..

публикувано на 29.04.24 в 16:53

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евровота

Много са факторите, които ще повлияят на евроизборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47