Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Панайотова за новата си книга „Къде сме?“

| обновено на 22.03.22 в 15:59
Снимка: Личен архив

Романът на Светла Панайотова „Къде сме ?“, излиза в края на миналата година, на 10-ти декември. Това е петата книга на авторката, която е родена край Дунава, но от много години живее, работи и твори в Пловдив. Двайсет години е била учител в Клисура. Обича да  пътува, спортува, общува, изкачва планини. Член е на Дружество на пловдивските писатели. Първата ѝ книга „Вечният кръговрат”, излиза през 2004-та година, „Море, небе, земя, любов” се появява през 2007-ма година, третата „Азбучен пътеводител на Словото” излиза през 2012-та година. Следва я  „Трепетно очакване", през 2014-та година.

Романът „Къде сме?“ е роман за търсенето, намирането на мястото, пътя на всеки човек, народ в живота на Земята и Космоса. Това е книга, където идеята за романтиката се преплита с философията, с идеята за базсмъртната душа, смисъла на човешкото съществуване и още много неща. 

Главните герои са млади хора, три двойки млади хора. Това са Асен и Добромира, Анюта и Мартин, Калоян и Росица. Този избор Светла Панайотова прави неслучайно. Това е възрастта, когато човек още търси своя път, задава си много въпроси. Те са присъщи на всеки човек в младостта, преди душата да е закоравяла и забравила защо сме тук на земята. Въпроси от рода на „Кой съм аз?“, „Защо съм се родил и каква е моята мисия?“, „Как да изживея живота си по-пълноценно и щастливо?“. Авторката прави и интересни препратки към езотерични и философски теми, като темите за смисъла, за вътрешното познание, за мисията на отделния човек, за прераждането, засяга обществени проблеми като миграцията и завръщането на емигрантите. Първите любовни трепети на две от двойките, се развиват на фона на значими културни и обществени събития от края на 2017-та, и през 2018-та година.  

Романът е разделен на две части „Планината“ и „Градът“. Планината е Родопа планина, градът е Пловдив. В книгата присъстват много интересни типажи, чийто образи са вдъхновени от реални хора. Част от сюжета са и истински хора, които са познати като имена – диригентът Йордан Камджалов, Стоян Стоянов планински бегач, от пловдивския квартал Коматево. В романа „Къде сме?“ срещаме и името на Стела, която гледа шафран в Оризово, също реално съществуваща личност. Тук са бай Милко и леля Веселина, чиято богата трапеза събира вечер младите хора, главни герои в историята. Защото там, сред прекрасната природа на Родопа планина, компанията освен да кара ски се наслаждава на вечерите край камината, където оживяват разказите за нашите празници и традиции, за българските лековити билки, за космичния мироглед, за учителя Петър Дънов. 

Стадион „Локомотив“, разположен в парк „Лаута“ в Пловдив, също е важно място в цялостното развитие на историята, в романа. Родопското село Момчиловци е мястото, където младежката компания заминава, за да отпразнува коледните и новогодишни празници. Такова място е и ПУ „Паисий Хилендарски“, където учи един от главните герои Асен, студент по специалността „Педагогика на обучението по физкултура”. Всъщност, книгата излиза с помощта на Пловдивско университетско издателство. Редактор е Стефка Илиева. 

Първото представяне на романа "Къде сме?", се случва седмица след излизането му, на 17-ти декември 2021-ва година. Тази година, предстоят срещи с читателите в Момчиловци, Клисура, както и представяне на книгата в Дружеството на пловдивските писатели.

Светла Панайотова гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже повече. 

Чуйте, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жалба срещу поръчката за стадион "Локомотив"

Софийската компания "Билдком БГ“ е пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу поръчката за завършването на стадион "Локомотив“. Процедурата е за централната трибуна и облагородяването на зоната, като стойността й е 44 млн. лева с ДДС. Фирмата, чийто собственик и управител е Георги Георгиев, е поискала и временни мерки – спирането на..

публикувано на 02.07.24 в 18:04

Последни две контроли за Ботев

Ботев (Пловдив) ще изиграе и последните си две срещи от лятната подготовка при закрити врата. Причината е подготовката на „жълто-черните“ за предстоящия мач от първи квалификационен кръг на Лига Европа срещу Марибор на 11 юли. Днес, 2 юли, Ботев ще срещне дублиращия тим на „канарчетата“ в учебна игра. Последната лятна проверка на състава на Душан..

публикувано на 02.07.24 в 18:01

Томова приключи участието си на Уимбълдън

Първата българска ракета при жените Виктория Томова приключи участието си на Откритото първенство на Великобритания. В мач от първия кръг родната представителка отстъпи с 1:2 сета на китайката Синю Уанг – 6:7(4), 6:3, 6:0. Мачът между двете продължи почти два астрономически часа, като бе прекъснат за кратко в първия сет заради дъжд. Уанг продължава..

публикувано на 02.07.24 в 17:57
Силвия Германова

Силвия Германова - сребърната баскетболистка от Москва 1980

Легендарната ни баскетболистка Силвия Германова е родена на 19.07.1959 година в град Гоце Делчев Германова е олимпийска вицешампионка от игрите в Москва през 1980 година. В спорта навлиза като лекоатлетка и се подготвя при треньора Митко Тодоров. През 1973 г. специалистът Христо Костов я привлича в баскетбола. До 1982 г. играе в пловдивския..

публикувано на 02.07.24 в 15:20

Младежки литературен клуб отваря врати през лятото

Лято на творчесто писане и въображение. В Младежки център Пловдив отваря врати литературен клуб „Калиопа“, чието първо издание ще се бъде на 6-и юли /събота/, от 14.00 часа, в зала „Метеора“. Клубът ще се събира всяка първа и трета събота на месеца. Заниманията ще се провеждат в два модула - един основен, в който гости ще бъдат признати..

обновено на 02.07.24 в 13:26