Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даренията за училища в Украйна отиват в БЧК

| обновено на 24.03.22 в 09:05

Училищата в Пловдив, които се включиха в акцията на МОН за Неделните български училища в Украйна, днес започват да предават в местната организация на БЧК набраните дарения. Доброволческата инициативата започна миналата седмица под мотото „Деца помагат на деца“ с призив за подкрепа с дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, раници и ученически пособия.

Списъкът за даренията бе изготвен от самите неделни училища, уточниха от образователното ведомство у нас. Помощите ще бъдат предадени на Украинския червен кръст от българските червенокръстци. Оттам разпределението им ще поемат 12 местни организации на българи.

Сред първите училища в Пловдив, които се включиха в акцията, бяха  СУ „Христо Г. Данов“ и ОУ „Драган Манчов“, откъдето се очаква за Украйна да потеглят и няколко ученически писъмца.

В Украйна има 63 неделни български училища. По данни на МОН, в началото на годината в тях са били записани над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28