Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещането за империята все още е живо у всеки руснак

В контекста на стереотипите  с философско-литературен и  исторически прочит за комплексите на Путин, бъдещето на света  и  отворения въпрос „Възможно ли е Русия да живее в условията на мир“  - събеседник  -  литературният критик и директор на програма „Христо Ботев“  Митко Новков.

"След като Путинска Русия нападна Украйна, всички анализатори разбраха, че светът влиза в нов етап от своето развитие, който има два варианта. Единият е по-мек макар и необнадеждаващ - навлизане в дълга студена война, а другият е доста по-апокалиптичен, защото при всичката си изостаналост, Русия има ядрено оръжие." 

По думите на Новков, днес няма по-важен въпрос от личността на Путин, защото изтъквайки  особеностите на неговата личност - комплекси и синдроми - Цезаров, Наполеонов и т.н., изглежда, че "той иска да погълне като Кронос целия свят. За съжаление, в обкръжението му и начина, по който общува със света, има тежка параноя, страх, че някой може да го погуби, да му дръпне стола и ...ние виждаме как се среща с подчинените си, с държавните лидери преди войната, със стюардеси и се оказва, че всичко това е фейк".
В Русия никога нищо не се е случвало отдолу. Винаги приближените до самодържеца са му вземали главата, но такива индикации засега не се виждат, подчерта Новков.
"Големият проблем на Русия - Московската Русия, е, че въпреки огромната култура, която тази страна е излъчвала и продължава да излъчва,  това е последният остатък от империята на Чингиз хан. Характерното за него е абсолютното безпрекословното му и подчинение. В този политически план Русия иска да запази тази своя империя и това е насаждано в душите на руснаците. Големият комплекс на руското население е този стремеж империята да бъде на първо място - включително и за хората със светли умове".

Усещането за империята е живо във всеки руснак. И това се задълбочава. Проблемът е, че в Русия живеят в постоянно въображение на екзистенциална заплаха. И особено в момента, че целият свят ги мрази.
"Това не е така, трябва да правим разграничение между Путинова Русия и всички около него - трябва да говорим за Татаро-монголска империя. Сега путинизмът няма много допирни точки с комунизма, а с нацизма и с фашизма".
Интервюто - звуковия файл:  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35