Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските такси и услуги в Пловдив се увеличават от 10 до 30%

Решението бе гласувано на днешната сесия на местния парламент

| обновено на 24.03.22 в 13:46

Общинските съветници приеха с 33 гласа „за" решението за увеличаване на цените на таксите и услугите, предоставяни от общинските предприятия в Пловдив. 

Таксите скачат средно между 10 и 30 %,  но има и такива, които останаха без промяна. 

Администрацията предложи повишаване на част от таксите и услугите, като мотивира решението си с дългия им застой на едни и същи нива, поскъпването на цените за електроенергия и увеличаването на разходите за работни заплати.  

Освобождаването на автомобил, блокиран със скоба, става от 30 на 40 лева, "Синята зона" остава 2 лв, но паякът поскъпва от 60 на 80 лева

Заместник-кметът с ресор финанси Величко Родопски оттегли точката за такса куче, и тя остава 30 лева за всички месеци на година. Предстои ново разглеждане за увеличаване на тази такса на 50 лева, но тя ще влезе в сила от 2023 година.

Увеличение има за входните такси на почти всички музеи, галерии и туристически обекти. Стефан Послийски от ВМРО (БНД)  поиска цялостна стратегия от общината за развитие на музеите в града.

Прието бе увеличаване на таксите за открито сервиране, както и за такси за нови места около Новотела, където ще заплащат най-високата цена.

За ОП "Траурни дейности" - таксата за изкопаване на гробно място се вдигна с 24 лв. 

На сесията стана ясно, че групата на „Демократична България“ в Общинския съвет не подкрепи увеличаването на таксите в Пловдив, защото липсва добра обосновка от страна на общинската администрация. Това обяви председателят на групата Веселина Александрова.

Съветниците приеха без дебат, процедурата за избор на кредитна институция, от която община Пловдив да вземе нов дълг от 50 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38