Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картички с послания от деца от Пловдив до деца в Украйна

10
Посланията на децата от ОУ "Драган Манчов" Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

35 училища от Пловдив и областта и 2 детски градини се включиха в благотворителната акция на МОН за неделните български училища в Украйна. Днес само до обяд в местната организация на БЧК бяха пристигнали над 110 кашона с дарения от над 11 училища, съобщи за Радио Пловдив директорът на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

„Уверяваме, че всеки кашон, който пристигне за кампанията „Деца помагат на деца“ ще отпътува за Украйна. Чрез хуманитарен коридор националната структура организира транспорта, така че всичко, което децата предоставиха, ще отпътува за Неделните училища в Украйна“ – каза Георгиева.

От пловдивското ОУ „Драган Манчов“ при българчетата там ще пристигнат и послания под формата на ръчно изработени с рисунки картички. В тях пожеланията, сред които най-често срещаните - "войната да приключи скоро и всички да живеят в мир и спокойствие" - са написани и на български, и на украински, като за непознатия език третокласници сами са търсили в интернет думите сами или с помощта на учителите, разказа директорката на училището Десислава Стаменова.

По данни на РУО Пловдив,  от Пловдив за Украйна ще заминат общо 307 кашона с дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, раници и ученически пособия. Доброволческата инициативата бе обявена миналата сряда под мотото „Деца помагат на деца“ с призив за подкрепа на 63-те Неделни български училища в Украйна. 

По данни на МОН, в началото на годината в тях са били записани над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Чуийте репортажа в звуковия файл под снимката. Видео-разказ по темата гледайте тук и в youtube канала ни, за който може да се абонирате.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08

Ден първи с променени жп маршрути в Пловдив - нова гара и изненадани пътници

От днес влаковете от Пловдив за Асеновград и южните направления на страната тръгвата не от Централна жп гара, а от временна спирка при прелеза на Сточна гара. Спирането на отсечката от Централна гара до т.нар. спирка Пловдив изток се налага заради затварянето на Бетонния мост.  В първия ден с променени железопътни маршрути билети се..

обновено на 25.06.24 в 17:04

Две села от Пловдивско минаха на воден режим

Две села от Пловдивска област и ниската зони в Перущица минаха на воден режим заради високите температури и продължителното засушаване. Климатичните изменения са довели до намаляване дебита на водата в кладенци. Вода в долния край на хисарското село Кръстевич ще има само сутрин от 6 до 10 часа, а в горния край от 18 до 22 часа. Режим на водата..

обновено на 25.06.24 в 17:01

Задържаха изнудвач, рекетирал свой познат

25-годишен криминално проявен пловдивчанин изнудвал в продължение на година и половина 22-годишен свой познат, съобщиха от полицията.  По-младият мъж станал свидетел на кражба на мобилен телефон от дете в парк в пловдивския район „Южен“. Изнудвачът го обвинил, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал от него месечна такса..

публикувано на 25.06.24 в 15:23

Ново покушение срещу градски автобус, отново в ж.р "Тракия"

Задържаха млад пловдивчанин за умишлено увреждане на автобус от градския транспорт на Пловдив. От полицията съобщиха, че на 16 юни в жк „Тракия“, след слизане от рейса пътник хвърлил камък и счупил страничното стъкло. Вандалът бил във видимо неадекватно състояние, а докато автобусът се движел, се държал агресивно и обиждал шофьора. По случая е..

публикувано на 25.06.24 в 13:35