Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е като атлет, загряващ преди мач

Първите 100 дни на правителството са тъпчене на едно място. Те са като загряване на атлет преди да тръгне да бяга. Така политологът и председател на стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов коментира предизвикателствата пред правителството и начина, по който то се справя с тях в предаването на Радио Пловдив "Точно днес".

„За съжаление, има много проблеми, които би трябвало да намерят своя отговор. Те са свързани с начина, по който се взимат решенията и как се представят те пред обществото. Виждате, че има съществен разнобой, понякога дори няма нормална комуникация“, заяви проф. Маринов.

Според него не ареста на бившия премиер Бойко Борисов е от първостепенно значение, а по-скоро премахването на системните причини за корупцията. „Това не е свързано непременно с наказателното правосъдие. Ясно е, че има съществено различие между институциите, но по-важно е, че има десетки примери, които показваха, че има системна корупция в огромни размери.

Говори се за този въпрос, но не виждаме промяна – нормативна, организационна, дори и кадрова. Такъв тип промяна би гарантирала, че повече няма да се случват известните и вече отхвърлени практики.

Визирам огромните средства, които се изразходват по един непрозрачен начин с нулева отчетност и без видими резултати - инфраструктурните проекти, язовирите“, обясни проф. Маринов.

Политологът подчерта още, че не може да се пренебрегна и факта, че правителството пое управлението на държавата в един много труден период – с непрестанно нарастващи трудности. По думите му другото предизвикателство е укрепването на сложната коалиционна конструкция, която е без аналог в българската история.

Проф. Маринов коментира и отношенията президент – правителство. „Според мен тук има опит за интрига. Държавният глава отдавна е казал, че към всяко правителство ще се отнася по един и същ начин, т.е. ще подкрепя конкретни принципи и дейности и ще критикува тези, които смята за нередни. Наивно е да се смята, че президентът ще им спестява грешките. Посочването на грешките е израз на доброжелателност, защото най-верният път към провала е да бъдеш предпазен от всякаква критика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12