Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитват с 10 000 лева към заплатата да върнат успели българи от чужбина

| обновено на 25.03.22 в 14:00
Представяне на инициативата "ДНКарта. Билет за завръщане"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

10 хиляди лева еднократен бонус към заплатата и социалните придобивки ще предлагат работодатели на българи, които са живели над 2 години в чужбина и искат да се върнат у нас.  Кампанията на платформата „Bulgariа Wants You” започва от този юни под мотото „ДНКарта. Билет за завръщане“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната.

Наред с тази инициатива, „България те иска“ вече работи и за наемане в български компании на бежанците от Украйна. На платформата им позициите, подходящи за тях, са белязани със специален знак, съобщи в Пловдив тв продуцентът Андрей Арнаудов, един от създателите на кампанията. 

По данни на нейния HR специалист Георги Първанов, у нас има свободни около 200 000 работни места, много от които – в сфери, за които се знае, че украинците са добри специалисти. Става дума за инженери, шофьори, служители в хотелиерството и ресторантьорството, ритейла, производствената сфера, месарството. 

„У нас пристигат и лекари, архитекти, зъболекари. Ние закъсняхме със законодателните промени, но търсим работодатели с възможност да предложат и жилище“ – коментира Първанов.

По думите му, от около 120 000 души, влязли в България от Украйна след началото на войната, около 60 хиляди са останали тук, но едва няколкостотин вече имат статут на бежанци. След Украйна, от „България те иска“ предупредиха, че се очаква и вълна от Беларус и Русия, за която трябва да сме готови.

В момента украинците у нас имат възможност за сезонна работа до 3 месеца, а бизнесът се бори за законодателна промяна, която да дава възможност за 3 годишни визи.

Пловдив, който отчита под 3% безработица в момента, а областта – около 4 на сто, също имаt свободни позиции, обяви зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов. По думите му,  тук украинци могат да се наемат през секторите туризъм, услуги, бизнес услуги, IT инфустрия, както и в търпящата недостиг сфера на здравеопазването за медицински сестри и лекари. В едно от водещите предприятия се очаква в следващите 3 години да се отворят повече от 1000 работни места, а в изцяло нов завод – преди това още 800. 

Пловдивски предприятия са сред 60-те, които вече са заявили участие в кампанията „ДНКарта. Билет за завръщане“ за привличане на българи от чужбина, която ще се рекламира и у нас, и зад граница. Но още тази неделя над 30 компании от града и областта ще представят свободните си работни места на събитие в Панаира под наслов „Живот и кариера. Защо в България“. Входът му е свободен, но се изисква регистрация, предупредиха от „България те иска“.  
Още чуйте в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08

Ден първи с променени жп маршрути в Пловдив - нова гара и изненадани пътници

От днес влаковете от Пловдив за Асеновград и южните направления на страната тръгвата не от Централна жп гара, а от временна спирка при прелеза на Сточна гара. Спирането на отсечката от Централна гара до т.нар. спирка Пловдив изток се налага заради затварянето на Бетонния мост.  В първия ден с променени железопътни маршрути билети се..

обновено на 25.06.24 в 17:04

Две села от Пловдивско минаха на воден режим

Две села от Пловдивска област и ниската зони в Перущица минаха на воден режим заради високите температури и продължителното засушаване. Климатичните изменения са довели до намаляване дебита на водата в кладенци. Вода в долния край на хисарското село Кръстевич ще има само сутрин от 6 до 10 часа, а в горния край от 18 до 22 часа. Режим на водата..

обновено на 25.06.24 в 17:01

Задържаха изнудвач, рекетирал свой познат

25-годишен криминално проявен пловдивчанин изнудвал в продължение на година и половина 22-годишен свой познат, съобщиха от полицията.  По-младият мъж станал свидетел на кражба на мобилен телефон от дете в парк в пловдивския район „Южен“. Изнудвачът го обвинил, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал от него месечна такса..

публикувано на 25.06.24 в 15:23

Ново покушение срещу градски автобус, отново в ж.р "Тракия"

Задържаха млад пловдивчанин за умишлено увреждане на автобус от градския транспорт на Пловдив. От полицията съобщиха, че на 16 юни в жк „Тракия“, след слизане от рейса пътник хвърлил камък и счупил страничното стъкло. Вандалът бил във видимо неадекватно състояние, а докато автобусът се движел, се държал агресивно и обиждал шофьора. По случая е..

публикувано на 25.06.24 в 13:35