Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“

Да бъдем заедно в името на живота и мира!

Милен Митев, генерален директор на БНР: Не мога да кажа нищо хубаво за войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо.

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народен театър „Иван Вазов“ обединяват усилия в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.

Организатор на кампанията е Българското национално радио, а началото ѝ ще постави благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ с участието на два от радио съставите – Биг бенда и Смесения хор на БНР.

Събитието е на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ и ще премине под патронажа на президента на България Румен Радев.

Пред Радио Пловдив генералният директор на БНР Милен Митев коментира така символиката на концерта:

„Много се радвам, че трите организации намерихме общ език, за да се обединим в името на тази добра кауза, за да покажем освен че имаме силата да помогнем, и че имаме силата да го правим заедно."

Митев обясни, че и от Националната телевизия, и от Народния театър веднага са протегнали ръка и бързо са откликнали да станат съорганизатори на благотворителния концерт. 

А той не е единствената инициатива на БНР и БНТ в помощ на бежанците от Украйна. Двете обществени медии предоставиха за тях базите си в Китен. От началото на следващата седмица станцията на БНР в Китен е готова да посреща бежанци, съобщи Милен Митев. Той обясни, че след ремонт стаите вече са оборудвани с отоплителни уреди.

Партньорството с БЧК

Решението на Националното радио да партнира с БЧК при организирането на благотворителния концерт Милен Митев обясни с това , че те вече имат необходимата инфраструктура за събиране на средства и за разходването им. Важно е, че БЧК формира Обществен съвет, който следи за начина на изразходване на събраните средства.

„Решихме, че не е необходимо да дублираме техните усилия, тъй като нашата идея не е да правим някакъв конкурс по благотворителност, а наистина да помогнем с каквото можем."

Милен Митев обясни, че с този концерт Националното радио и Националната телевизия могат да дадат допълнителна гласност за начините за подпомагане на хората, засегнати от войната в Украйна.

Как да се включим в благотворителната кампанията

Като изпратим SMS на кратките номера на БЧК. Те ще бъдат популяризирани в интернет страниците на обществените медии, по време на преките излъчвания и на записа на благотворителния концерт. 

Присъстващите на концерта на живо ще имат възможност и да даряват на място. Хора от БЧК ще приемат тази дарения. 

Войната и обществените медии

„Не бих искал да кажа нищо хубаво и положително, свързано с войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо", категоричен е генералният директор на БНР.

Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!

“Ролята на обществените медии във всяка една ситуация е да преодоляват разделението в обществото и да подпомагат информирания диалог и опита за намиране на съгласие", подчерта Милен Митев. По думите му в сегашната ситуация това е по- необходимо от всякога. 

„Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!"

БНР и дезинформацията

Единственият начин да се борим с дезинформацията е като предоставяме надеждна и проверена информация, което БНР смятам, че продължава и до днес да прави, коментира генералният директор. Според него от всеки журналист зависи това нещо да продължи. Цялото общество разчита на хората, които поставят истината преди всичко, убеден е Милен Митев. 

Посланието на концерта

„Заeдно сме по - силни и трябва да бъдем заедно, за да може да победи животът и мирът!" - така Милен Митев формулира целта на инициативата в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна. 

Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“ ще бъде излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио на 28 март от 19.00 ч., както и в ефира на БНТ 1 в неделя, 3 април от 21.00 ч.

 Цялото интервю на Неда Велкова с Милен Митев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12