Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“

Да бъдем заедно в името на живота и мира!

Милен Митев, генерален директор на БНР: Не мога да кажа нищо хубаво за войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо.

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народен театър „Иван Вазов“ обединяват усилия в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.

Организатор на кампанията е Българското национално радио, а началото ѝ ще постави благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ с участието на два от радио съставите – Биг бенда и Смесения хор на БНР.

Събитието е на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ и ще премине под патронажа на президента на България Румен Радев.

Пред Радио Пловдив генералният директор на БНР Милен Митев коментира така символиката на концерта:

„Много се радвам, че трите организации намерихме общ език, за да се обединим в името на тази добра кауза, за да покажем освен че имаме силата да помогнем, и че имаме силата да го правим заедно."

Митев обясни, че и от Националната телевизия, и от Народния театър веднага са протегнали ръка и бързо са откликнали да станат съорганизатори на благотворителния концерт. 

А той не е единствената инициатива на БНР и БНТ в помощ на бежанците от Украйна. Двете обществени медии предоставиха за тях базите си в Китен. От началото на следващата седмица станцията на БНР в Китен е готова да посреща бежанци, съобщи Милен Митев. Той обясни, че след ремонт стаите вече са оборудвани с отоплителни уреди.

Партньорството с БЧК

Решението на Националното радио да партнира с БЧК при организирането на благотворителния концерт Милен Митев обясни с това , че те вече имат необходимата инфраструктура за събиране на средства и за разходването им. Важно е, че БЧК формира Обществен съвет, който следи за начина на изразходване на събраните средства.

„Решихме, че не е необходимо да дублираме техните усилия, тъй като нашата идея не е да правим някакъв конкурс по благотворителност, а наистина да помогнем с каквото можем."

Милен Митев обясни, че с този концерт Националното радио и Националната телевизия могат да дадат допълнителна гласност за начините за подпомагане на хората, засегнати от войната в Украйна.

Как да се включим в благотворителната кампанията

Като изпратим SMS на кратките номера на БЧК. Те ще бъдат популяризирани в интернет страниците на обществените медии, по време на преките излъчвания и на записа на благотворителния концерт. 

Присъстващите на концерта на живо ще имат възможност и да даряват на място. Хора от БЧК ще приемат тази дарения. 

Войната и обществените медии

„Не бих искал да кажа нищо хубаво и положително, свързано с войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо", категоричен е генералният директор на БНР.

Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!

“Ролята на обществените медии във всяка една ситуация е да преодоляват разделението в обществото и да подпомагат информирания диалог и опита за намиране на съгласие", подчерта Милен Митев. По думите му в сегашната ситуация това е по- необходимо от всякога. 

„Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!"

БНР и дезинформацията

Единственият начин да се борим с дезинформацията е като предоставяме надеждна и проверена информация, което БНР смятам, че продължава и до днес да прави, коментира генералният директор. Според него от всеки журналист зависи това нещо да продължи. Цялото общество разчита на хората, които поставят истината преди всичко, убеден е Милен Митев. 

Посланието на концерта

„Заeдно сме по - силни и трябва да бъдем заедно, за да може да победи животът и мирът!" - така Милен Митев формулира целта на инициативата в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна. 

Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“ ще бъде излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио на 28 март от 19.00 ч., както и в ефира на БНТ 1 в неделя, 3 април от 21.00 ч.

 Цялото интервю на Неда Велкова с Милен Митев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38