Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов е първият българин носител на "Haiku Hike"

| обновено на 28.03.22 в 15:36
Снимка: Личен архив

Нови отличия и световно признание за българското хайку. Владислав Христов стана първият българин носител на наградата "Haiku Hike", организирана от Университета в Аризона и Културния център на град Тусон. В конкурса са участвали 1056 хайку на 692-ма поети, от 29 държави. Третото издание на конкурса беше на тема „Метаморфози”, а отличените двайсет текста ще бъдат поставени на билбордове, в централната част на Тусон.

Награденото хайку на Владислав Христов:

бежански лагер

сутрешният дъжд се превръща

в светена вода

Идеята на този конкурс е да привлече повече автори на хайку, които да пишат за нещата, които ги заобикалят. Хайку отразява действителността ни и нашите най-наболели проблеми, а този конкурс в третото си издание може да се похвали с рекордно участие. Темата на конкурса „Метаморфози“ е нещо, което ни предизвиква да се замислим дали това, което виждаме е всъщност това, което ни се случва. В съвременния свят сме заобиколени от много, най-общо казано, манипулации и ако не се замислим какво виждаме няма да разберем какво всъщност е това. Така, че с хайку като една кратка литературна форма, можем да отсеем и да фиртрираме, в три реда, нашето виждане за заобикалящата ни релност. Моето тристишие за този конкурс е свързано, именно, с проблемите на света и онова, което се случва, войната, бежанската вълна. Тези страдащи хора по някакъв начин ни дават сигнал, че в един следващ момент ние можем да бъдем в тяхната ситуация. Това е знак за цялото човечество, че е необходимо да бъдем по-мислещи и повече да си помагаме“, казва Владислав Христов.

Хайку поетът е и сред шестимата отличени българи на Международния хайку конкурс „Golden Haiku”. В тазгодишното, девето, издание са взели участие над 2900 поети, от 71 държави. Останалите отличени наши сънародници са Цецка Илиева, Радостина Драгостинова, Кристина Тодорова, Радка Миндова и Ангел Дюлгеров.

Конкурсът „Golden Haiku”, тази година беше на тема „Рестартиране и повторен разцвет”. И тук, избраните текстове ще бъдат изложени на билбордове, на някои от най-емблематичните улици на Вашингтон, от март до началото на май.

В Америка, като цяло, поезията минава отвъд границите само на словото. Тя има и своята сериозна социална функция, която в Европа е по-скоро изгубена, защото тук всеки пише някакви стихове, публикува ги често в социалните мрежи и чака някакви лайкове. Липсва по-солидна основа, за по-голямо послание. Докато в развиващия се свят се търси личния контакт с читателя, търси се посланието отвъд само личната история. Но, хайку затова е ценно, защото е поезия, която събира различни хора от цял свят. Тръгва от Япония, и към момента има стотици хора, които пишат хайку. Те са част от големи групи във Фейсбук, където активно комуникират. Те са съпричастни към всичко, което се случва. Хайку е едно островче на човешкото в поезията“, споделя още Владислав Христов.

Според него, в последните няколко години, хайку се превръща и в посланик на българската култура по света. За миналата година, шестима български автори са част от класацията Топ 100, за най-креативен хайку автор в Европа „Haiku Euro Top 100“. Това е и знак, че ние се отваряме към света, поезията не става все по-камерна. Тя е камерен жанр, но има способността за бърза комуникация с читателя.

В момента, Владислав Христов подготвя своя книга с хайку, на български и английски език. Предстои и представяне на книгата му с кратки прози „Мопсът на Вазов“, в Пловдив и София.

Владислав Христов гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте повече, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14