Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да се държим като истински съюзник в НАТО и ЕС

Шестима  бивши министри на отбраната подписаха декларация – призив за спешно включване на България  в отбранителните доставки за Украйна.  В нея те призовават парламентарно  представените сили и отделни депутати да обсъдят този въпрос и евентуално да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна – разказа един от предишните военни министри Тодор Тагарев.  

По думите му е очевидно, че в управляващата коалиция една партия (БСП)  се съпротивлява на такъв вариант и това,  както изглежда блокира вземането на решение на ниво изпълнителна власт. Ако обаче парламентарно решение, то неговото изпълнение ще бъде задължително за изпълнителната власт.  В НС е възможно да се събере мнозинство около приемането на тази идея, смята Тодор Тагарев.  

Тезата на противниците, че това би означавало въвличането ни във война е теза, с която абсолютно не съм съгласен, казва той.

Премиерът Кирил Петков обаче, включително и пред американската страна също заяви,  че  не се обсъжда изпращането на българска военна помощ?

Тогава се очакваше от нас да бъде поискано предоставянето на зенитно – ракетни комплекси С-300 и вероятни други основни бойни системи. Предполага се, че просто точно този въпрос не е бил обсъждан, а не изобщо. Не е изключено да са обсъждани други  аспекти в оказването на военна помощ на Украйна – коментира бившият военен министър Тагарев.

При положение, че самата българска армия се нуждае спешно от модернизация, какво въоръжение би могла да изпрати страната ни?

В декларацията не се призовава даването на основни бойни системи, с които разполага в момента армията ни, колкото оказване на помощ с леко стрелково въоръжение и муниции, както и по-едрокалибрени боеприпаси за артилерийски системи, в които България е специализирана. Ние сме високо профилирани като едни от най-големите производители на такива средства и то не само в региона, а и в световен мащаб. Това разбира се, ще зависи и от позицията на производителните капацитети на отбранителната промишленост.

Президентът Зеленски вече обяви, че Украйна е готова да обсъжда неутрален статут, като част от мирното споразумение с Русия. Така че, не е ли малко късно вече да се мисли за  решаваща реакция от българска страна?

Казаното от Зеленски е възможен вариант, но виждаме, че към момента никоя от страните не е готова да приеме условия за прекратяване на войната. Това по-скоро е един позитивен знак от Украйна, за да бъде предприето нещо конкретно. Постижимото към момента е временно спиране на огъня, без да говорим за примирие. Също така, искат да покажат, че са готови на някои отстъпки, за да може да бъде намерено решение на този конфликт. 

Аз обаче не очаквам скорошно решение на проблема, поне до лятото.

Най-доброто позициониране на България след края на войната и дори към момента е ние да се държим като истински съюзник и в НАТО и в ЕС, да споделяме общите политики и да действаме реципрочно на собствените възможности.  

Обратното поведение ни отдалечава от тази позиция, която е вярната в траен дългосрочен интерес на България. Сега губим ценно време в намирането на правилната българска позиция. 

Цялото интервю с проф. Тодор Тагарев може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34