Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани казаха "не на войната" с концерт

Концерт за солидарност с Украйна събра пловдивчани и бежанци в парк „Пловдив 2019“. Събитието ни кара да вярваме, че има надежда, коментира Мариана Имреорова, председател на Украинско-българско сдружение "Пловдив".

Участие в концерта взеха 9 изпълнители, сред които и Васко Кръпката. В името на мира пя и украинката Наталия Жекова, която е женена за българин и вече три месеца живее в родината ни.  “Тези украински песни ще напомнят на всеки, който ги чуе и за майка си, и за родината. 

Моята майка има проблем с крака и не успяхме да я изведем от Украйна. Чувстваме голяма подкрепа от българския народ. Вие, братския народ на Украйна, сте много хубав народ“, каза Наталия Жекова преди да се отправи към сцената. 

Организаторът на концерта Ивайло Цанков обясни, че целта е чрез песните да отправят енергията си към хората и те да бъдат по-съпричастни и да бъдат по-дейни. „В много неприятна ситуация сме и не се знае дали утре няма да почната да гърмят по нас“, добави Ивайло Цанков. 

Посланието му бе чуто от десетките пловдивчани, които дойдоха, за да кажат „не на войната“. Част от тях развяха украински и български знамена. Те бяха категорични, че животът в размирни времена преминава по-леко с музика. 

 „Много продължи, всички смятахме, че ще е за кратко, но за жалост все още продължава“, коментира пловдивчанка. 


Концерт за солидарност с Украйна в Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Променят маршрутите на две автобусни линии в Пловдив

Променят се маршрутите на автобусните линии № 11 и 36 в участъка на кръстовището на бул. ,,Александър Стамболийски“ и ул. ,,Кукленско шосе“. Промяната е по искания на граждани и поради реконструкцията на Бетонния мост и продължаващите дейности по полагане на тръби за южния обходен колектор на южното платно на ул. ,,Индустриална“ по..

публикувано на 22.07.24 в 08:40

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18

Състоянието на младия доброволец вече е стабилно

19-годишният доброволец Светослав Димитров, който пострада тежко при гасенето на пожарите в Сакар планина, към настоящия момент е в стабилно състояние.  Това съобщиха от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се лекува. Жизнените му показатели са добри, контактен е, но му предстоят още операции. Младежът е със 75%..

публикувано на 21.07.24 в 20:16

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41