Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Никола Тесла, първа част

| обновено на 02.04.22 в 10:11

Къде е Интернет? Никъде, дори не виси във въздуха - или етера, в чието съществуване като среда за субатомните процеси, е убеден изобретателят Никола Тесла. Но щракваме копче и веднага безжично се свързваме с това никъде-нищо, без което вече не можем, а после с безжичната мишка сърфираме. Ако ни омръзне, с безжично дистанционно пускаме и сърфираме в друго никъде-нищо - телевизор. 

Идеята за безжично чудо, което впряга електричеството в работа и първите устройства за това, са измислени от Тесла. През 1898, на изложение в Ню Йорк, той прави демонстрация. В басейн с вода пуска метална лодка и тя не само плува без двигател или кабел, но и отговаря на въпроси. „Лодката направи сензация, каквато друго мое изобретение не е правило“ - пише Тесла. Той кара зрителите да питат например колко е корен кубичен от 64, а лампичка на лодката примигва четири пъти. Някои се плашат и бягат, други се смеят, трети гледат и не вярват. Но не е фокус. В лодката има устройство, които Тесла нарича „ум назаем“, а в ръцете му - друго устройство с копчета, дистанционно, конзола, както щете. 

Само принципа на безжичното предаване на енергията да беше открил Никола Тесла, пак щеше да е сред най-големите човешки гении. Но не. Наричат го „човекът, който освети 20 век“ заради работата му с електромагнетизма, налагането на променливия ток, разработката на асинхронния двигател. Тесла разработва устройства за рентгеновите лъчи, флуорисцентното и неоновото осветление. Не може да се изброи всичко - той има над 700 изобретения и 278 патента, регистрирани в 26 държави. А откритията от последните поне 15 години от живота му дори не могат да се преброят, защото изобретателският му дневник и огромна част от другите му документи липсват.

От средата на 19 век, почти до средата на 20 - дълъг и плодотворен живот има Никола Тесла, който от сръбско момче, родено в хърватско селце в Австро-Унгарската империя, става един от великите гении на света. Никола е роден през 1856, баща му е православен свещеник със склонност към литературата, а майка му е неграмотна, но с две качества, които предава на сина си - феноменална памет и умение да изработва инструменти за домакинството. Малкият отрано има интерес към математиката и науката, в училище смята на ум и дразни учителите, като отговаря на задачата, преди още да са я написали на дъската. Когато вижда гравюра с Ниагарския водопад, казва на вуйчо си, че някой ден ще отиде там и с водно колело ще овладее енергията на природата. 

Този ден е след около 30 години, когато Уестингхаус има поръчка за електроцентралата на Ниагарския водопад, а Никола Тесла я прави за него. Но има проблем - баща му иска синът да стане свещеник. И тук се намесва Съдбата, която с тъмно лице постига светла цел. На 17 Тесла се разболява от холера, тя го мъчи 9 месеца и е на ръба на оцеляването. Молитвите на баща му обаче започват да помагат за оздравяването, чак когато обещава на сина си - ако оздравееш, ще учиш инженерство. 

Преди да стигне до Политехниката в Грац обаче, Никола трябва да отиде в армията - а той не иска и дезертира. Когато нещата заглъхват, той  отива в Грац, където изкарва три години. През първата научава всичко за електричеството и каквото друго може. През втората вече е далеч напред и се сдърпва с преподавателя по физика, който не приема еретичната идея на Тесла, че променливият ток и по-добър от постоянния. На третата година обаче Тесла, вероятно защото вече е научил всичко, което може, се запалва по билярд и покер и профуква много пари. После се усеща, успява някак да си върне парите, спира с хазарта завинаги и се маха от Политехниката. Срам го е обаче да се прибере на село, затова буквално изчезва.

Никола Тесла отива в Марибор, днешна Словения и работи като чертожник. Откриват го след месеци и баща му успява да го убеди да се върне в къщи. На следващата година двама чичовци събират пари и го пращат в Карловия университет в Прага, но Тесла закъснява със записването, не знае задължителния гръцки, както и местния чешки. Все пак стои един семестър като слушател във Философския факултет и се мести в Беудапеша като главен електротехник в телеграфна компания. Там продължава да мисли върху двигателя за променлив ток, но възможностите му не са достатъчни и отива в Париж, в европейската централа на Едисон, която инсталира осветителни системи. Там Тесла трупа опит в електроинженерството, талантът му е забелязан и започват да го използват за специални поръчки. 

Така стигаме до историята, която после, в Америка, се повтаря като ужасно дежа вю. Компания има голяма поръчка в Страсбург, но нещата са зациклили, началството праща Тесла да ги оправи, като му обещават 25 000 долара премия, към половин милион днешни долара. Той оправя всичко, но когато си иска парите, казват му, че това е било шега. Тесла е фрустриран и иска да се махне, мисли да ходи в Русия, но главният му шеф е привикан да управлява централата в Ню Йорк и той убеждава младия гений да дойде в САЩ. Тесла тръгва, но на кораба има неприятности и пристига 4 цента в джоба. Но не се притеснява - има писмо, с което шефът му го препоръчва лично на Едисон, като пише: „Познавам двама велики мъже на този свят, единият от тях сте вие, а другият е този младеж“. Младежът е на 28, пълен с идеи и работоспособност, факт, от който Едисон, сам невероятен работохолик, е много доволен. 

Тесла цял живот спи по 2-3 часа на нощ и работи поне 15-16 часа. Освен това, младежът има знания за физиката и електричеството, които Едисон няма. Те се сблъскват обаче по две линии. Първо, Едисон е заложил всичко и изцяло на правия ток, докато Тесла смята, че бъдещето е в променливия. И второ, Едисон възлага на Тесла да подобри една нова машина, която дава много дефекти, и му обещава 50 000 долара - 1 милион днешни, ако се справи. Тесла прави 24 сериозни подобрения по машината, тя вече работи перфектно и може да се пусне в продажба. Но когато си иска парите, Едисон казва: „Младежо, ти си отскоро тук и нямаш никаква представа как работи американското чувство за хумор“. Този път Тесла е бесен и веднага напуска.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31