Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на природния газ ще скочи, но не с 58%

| обновено на 31.03.22 в 10:24

Цената на природния газ на международните пазари е много нестабилна и се очаква да поскъпне през следващите месеци, но увеличението няма да е с 58%, каквито са прогнозите. Това заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Изгледи за повишаване има особено след заявката на Русия, че природният газ ще бъде плащан само в рубли и отказът на ЕС да го направи. Това повишава многократно риска за спиране на доставките. Тогава цените ще излетят до космоса.

58 % увеличение на природния газ обаче означава малка революция в съзнанието на българските избиратели и тежки времена за управляващите. Като се чуе такава цифра и правителството започва да се клати, затова не вярвам да се направи. 

 Иначе точно това е необходимо, за да се съхрани финансовата цялост на Булгаргаз и всички останали по трасето“, обясни Куюмджиев. Той добави още, че решението е на КЕВР, но през последните години енергийната комисия взима политически решения.

По думите на Куюмджиев теоретично има находища, от които Европа може да си набави газ и да замести руския, но това ще изисква много време и още повече средства.

„Свободните количества са в Средния Изток и донякъде в Африка и Северна Америка, т.е. ние ще се откажем от газа, който е близо до нас, защото той е много лош, трябва да спрем Путин да воюва с Украйна и трябва ще го заместим с африкански, американски, катарски и австралийски.

Всички потоци на газ на цялото земно кълбо ще трябва да се променят. Австралийски, катарски и американски газ ще идват насам, а руския газ ще ходи към Китай. 

За целта трябва да бъдат построени десетки, ако не и стотици, кораби за пренос на газ, десетки нови терминали и тръби, които да заместят потока от Русия. Ако спре руския газ катастрофата е неизбежна.“, коментира Куюмджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49