Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на доверието към правителството отчитат от ЦАМ

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

„За 100 дни на правителството се потвърждава тенденцията, че първоначалния ентусиазъм отстъпва на лек спад на доверието към кабинета. То е 36%, а недоверието е около 58%. Народното събрание традиционно е зле. Там доверието е около 22%, а недоверието е 64%“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг. Той представи последното проучване на организацията, което е извършено в периода 25-29 март 2022 г. сред 1021 пълнолетни граждани по метода „лице в лице“, като един процент от всички анкетирани съответства на 55 хиляди души. Изследването е извършено със собствени средства на ЦАМ.

Само две институции са с положителен рейтинг

Това са Българската православна църква и Президентството. Всички останали институции са с негативен рейтинг.

„Най-негативен рейтинг има прокуратурата. Само 17% й имат доверие, а 74% е недоверието“, каза още Павлов.

Той обясни още, че най-харесваната личност е президентът Румен Радев, но и при него има спад на доверието и то вече е 49%. Според Юлий Павлов, тъй като министрите от кабинета не са много познати, негативите за тяхната работа също се трупа върху Кирил Петков и Асен Василев.

Най-голямо недоверие има към лидерите на Възраждане и на ДПС - Костадин Костадинов и Мустафа Карадайъ, което достига до 78%.

Увеличението на цените е сред основните проблеми на  хората

45% от анкетираните са посочили за най-голям проблем високите цени и инфлацията, а други 15% смятат, че това са ниските доходи. Все повече българи отчитат като основен проблем и войната в Украйна, а за 9% това е лошото управление.

За близо 80 на сто от отговорилите първият проблем, с чието решение трябва да се заеме правителството, е овладяването на повишаването на цените, за 13,4 на сто – борбата с корупцията, за 7,2 на сто – правосъдната реформа и смяната на главния прокурор.

Цялото интервю с Юлий Павлов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28
Евелина Славкова

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски..

публикувано на 28.08.24 в 10:29