Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинците в Пловдив чакат 3 седмици за статут

| обновено на 01.04.22 в 11:33

Въпреки че в Пловдив вече са разкрити гишета за подаване на  документи за получаване на статут за временна закрила на бежанците от войната в Украйна процедурата продължава да бъде тромава.
 

Тя отнема поне 3 седмици. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив юриста Стоян Мемцов, който съдейства на пристигналите у нас украинци да се установят.

„Това противоречи на идеята временният статут да се получава по-бързо и с по-малко формалност от този за бежанец, който отнема 2-3 месеца. 

Без този статут те не могат нито да започнат работа, нито да се ползват от здравните услуги, нито децата им да бъдат записани в училище или детска градина. Проблемът идва от там, че те подават документите си в Пловдив, а от тук ги пращат в София“, обясни Мемцов.

Още при подаването на заявлението служителите зад гишето уточнявали на украинците, че статутът ще бъде факт след около 3 седмици. „Това означава, че тези, които са подали тази седмица документа буквално ще трябва да чакат до средата на април, за да получат временен статут. 

Освен това този срок може да се удължи, имайки предвид, че предстоят Великденските празници. На едно от украинските семейства, на които съдействам от сектор „Миграция“ са им дали заявление за международна закрил, т.е. за получаване на статут на бежанци, което се получава още по-бавно от временната закрила. 

Като тръгнали да попълват заявлението се усетили, че това не е за временна закрила и са поискали ново. Това означава, че служителите не са получили точни и ясни указания как да процедират, т.е. да ги питат по кои ред искат да получат закрилата“, коментира Мемцов. Той уточни, че няма правен проблем украинците да имат паралелно статут на бежанец и такъв за временна закрила.

По думите му украинските бежанци, които идвали у нас, са средна класа и разполагали с достатъчно финансови средства, за да си наемат апартамент. Това обаче също се оказвало почти мисия невъзможна. Причината е, че брокерите отказвали да запознаят бежанците с офертите, тъй като собствениците на жилища се притеснявали, че те ще ги наемат за кратък период.

„Според мен това са безпочвени опасения. Това са хора, бягащи от градове, които до голяма степен са разрушени. Дори и войната да свърши скоро аз не виждам как през следващите месеци ще имат възможност за връщане с оглед на разрушената жилищна инфраструктура“, заяви юристът.

По думите му в ситуация на война трудно може да се разбере дали сред бежанците, влезнали на наша територия, няма такива, които са криминално проявени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50