Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИ "Старинен Пловдив" празнува 53-тия си рожден ден

С нов графичен знак посреща 53-ия си рожден ден Общинският институт „Старинен Пловдив“ днес. 

Буквеното изображение е отворено в основата си и създава асоциация за портал или порта, а в горната си част е стилизирана стела. Четвъртата геометрична форма символизира градежа, а линиите на  буквата кодират три основни понятия - Пловдив,  Памет и Портал. 

Проектът е реализиран от екип в състав: доц. д-р. Елена Кантарева-Дечева и Калина Илиева от ОИ „Старинен Пловдив“ и доц. д-р Александър Гьошев и проф. д-р Галина Лардева-Минкова от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. 

Паметта е стелата, а порталът е преход към духовното пространство на предците ни, обясняват авторите. Шрифтът е по проект на художника доц. Дечко Дечев. Избран е заради съвременното си звучене и допълва графичния образ в хармонична цялост.

„Старинен Пловдив“ ще отбележи своя 53-ти рожден ден с изложбата  „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град. Откриването е от 17:30 ч. на площад „Атанас Кръстев“ в Стария град.  

Празникът ще продължи с концерт в двора на Балабановата къща от 18:00 ч., с участието на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. 

Наред с 53-ия рожден ден на Общинския институт, тази година честваме и 66 години от обявяването на Стария Пловдив за Архитектурно-исторически резерват. Самите граници на резервата са по-големи от границите на Стария град, напомнят от община Пловдив. 

Оттам допълват и че спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 година, определя статута на резервата „Старинен Пловдив“ като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Интервю с директора на "Старинен Пловдив" Елена Кантарева може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34