Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките отпадат, но трябва да останем бдителни

| обновено на 01.04.22 в 11:34

"Вече е време малко да отдъхнем от пандемията. Фактите показват, че има намаляване на заболеваемостта. Естествено това, че ще отпаднат част от мерките, не означава, че трябва да престанем да бъдем бдителни", коментира в предаването "Точно днес" директорът на болница "Еврохоспитал" д-р Димитър Димитров.

Той подчерта, че болницата ще продължи да има готовност за прием на болни с КОВИД в съответните структури.

"КОВИД-секторът в нашата болница вече е закрит, но във всяко едно от отделенията има обособени стаи, в които - при поява на симптоми на хоспитализирани пациенти или на новоприети такива, те ще бъдат изолирани. Там ще се лекуват и от основното си заболяване, и от КОВИД", подчерта д-р Димитров.

Той допълни, че в "Еврохоспитал" ще продължат да се извършват бързите антигенни тестове за постъпващите пациенти. Ако не са в тежко състояние, те ще бъдат връщани за лечение в домашни условия, а ако се налага болнично лечение, ще бъдат насочвани към болници с такива структури за лечение на коронавирус. 

"Съгласно закона за здравето, до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка лечебните заведения могат да получават финансиране за работа в неблагоприятни условия. Естествено, лечението на КОВИД остава за специализираните структури. Без наличието на такава обстановка не може в другите болници да има такива отделения. Дано не стигаме отново до налагането й!", коментира д-р Димитров.

Ако това се случи, бързо може да се направи рестарт на системата, смята той. 

Д-р Димитров допълни, че трябва да продължи ваксинацията в страната. "При последната вълна 85 % от пациентите при нас бяха неваксинирани", каза още той.

Цялото интервю на Елена Крушкова с д-р Димитър Димитров, директор на "Еврохоспитал", е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57