Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скромно признание за първите предводители в битката с Covid

| обновено на 01.04.22 в 16:10


България слага от днес край на извънредните мерки заради пандемията от Covid-19. Утре (събота) пък ще се осъществи идеята да бъдат наградени тримата може би най-популярни и най-анражирани с публични изказвания медици по време на пандемията-доцент Ангел Кунчев, професор Тодор Кантарджиев и генерал Венцеслав Мутафчийски. 

Не става дума обаче за държавни отличия, а за инициатива на група граждани, уточни един от авторите на идеята - адвокат Станислав Станев.

Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа с битката  вируса, за което претъпрпяха доста лични неприятности.  Все пак, услилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение.

Конкретно за генерал Мутафчийски – като военен лекар той пое организационната част, а професионалната бе в ръцете на  останалите – доц. Ангел Кунчев и  проф. Тодор Кантарджиев.

Всички видяхме, че в последните месеци мерките практически спряха да се спазват, смъртността скочи рязко и така стигнахме по трудния начин до колективен авторитет, убеден е адвокат Станислав Станев. 

Поне в самото начало на пандемията всичко бе организирано по възможно най-добрия начин. Ние бяхме единствените в Европа с една относително висока степен на свобода, за разлика от всички останали държави.  За съжаление, след това политическата емоция опошли тези усилия, коментира юристът. 

Наградата е скромна – по един плакет, в знак на признателност за положените усилия спасените животи, който да им остане за спомен.

Като наблюдател и анализатор, Станислав Станев коментира и другата скорошна тема - за преброяването на населението в Северна Македония, където смешно малък брой жители дръзнаха да декларират български произход и самосъзнание. 

Резултатът от преброяването в Македония не беше неочакван, той е резултат от абсолютно неадекватната българска политика спрямо Македония.  Те просто са изоставени от нас и като следствие – няма защо да се учудваме от тези тъжни резултати - казва Станислав Станев.

Последната ни адекватна политика е била някъде към средата на 40-те години на миналия век.  В наши дни стремежът за получаване на български паспорти от македонски граждани е по-скоро  воден от материални подбуди. 

Що се отнася до идеята в македонската конституция българите  да бъдат записани като отделен народ, това е страшна глупост. 

Би означавало, че вече официално говорим за два различни народа. И ако към това се прибавят малките проценти обявили са за българи при тамошното преброяване, това би дало златен коз в ръцете на македонистите – ето на, това са всички българи тук, точно 3504 човека!

Това е погрешна стратегия, която показва крайната  безпомощност на българската държава по отношение на Македония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12