Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител спря вдигането на два вида такси в Пловдив


Областният управител Йордан Иванов връща решението на Общинския съвет за повишение на два вида такси за бизнеса и гражданите, тъй като са незаконни и необосновани. 

Иванов оспорва таксата за ползване на терени общинска собственост за поставяне на преместваеми търговски обекти, както и таксите за издаване на разрешение за таксиметров превоз.

Според областния управител община Пловдив е скрила от гражданите калкулацията, мотивираща увеличението на този вид такси. Повишението е самоцелно и незаконно, категоричен е Йордан Иванов.

По думите му е несериозно в половин милионен Пловдив на база една таблица от 12 реда в такъв мащаб да бъдат увеличени таксите. Това е огромна тежест за бизнеса и пловдивчани, коментира Иванов. 

Той цитира посоченото от общината - 2586,5 общински служители се занимават с предоставянето на услуги на гражданите и те отделят средно по 213 минути на месец за това. 1 минута техен труд струва 23 стотинки. 

Няма обаче никаква конкретика как са получени тези числа, подчерта областният управител. 

Липсващите количествено-стойностни сметки като мотив за повишените такси дадоха повод областният управител да пита задочно общината

Защо бизнесът чрез такса тротоарно право трябва да плаща служебното гориво на община Пловдив; 

Как се отнасят разходите за многохилядната администрация на общината към ползването на услугата тротоарно право за продажба на вестници, списания и книги;

Кой са тези други некласифицирани разходи в размер на близо половин милион лева, които бизнесът и пловдивчани ще поемат чрез повишените такси за конкретни услуги;

Кои са външните услуги в размер на над 22 милиона лева, които се разпределят като тежест върху тези такси;

Областният управител очаква как ще реагира Общинският съвет на върнатите за преразглеждане такси. Ако те не бъдат променени, решението може да бъде атакувано в Административния съд. 

Това ще се случи и с решенията на другите общини в областта, ако също са незаконосъобразни.

Община Пловдив подробно ще се запознае с мотивите на областния управител Йордан Иванов, с които връща решението на Общинския съвет за повишение на местни такси и създаването на нови такси за бизнеса и гражданите на града.

Заместник-кметът с ресор финанси Величко Родопски отхвърли тези твърдения, но каза, че Общината вероятно ще изпрати подробно мотивите за промяна на нормативният документ. 

Чуйте позициите на Йордан Иванов и Величко Родопски в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38