Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за ремонта на Дондуковата градина

Върховният административен съд потвърди процедурата за избор на изпълнител за реконструкция на Дондуковата градина, съобщи кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Той допълни, че до месец се очаква районната администрация да сключи договор с фирмата изпълнител на обекта. 

Проектът за реконструкция на първата градска градина, обявена за паметник на парковото изкуство, вече е одобрен от НИНКН.

Той включва премахване на старите плочки, ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна система и монтаж на нови детски съоръжения. В центъра на площадчето е проектирано водно огледало с голям фонтан. 


"Ремонтирани ще бъдат помпените станции, напорните инсталации, отводнителната инсталация, ще има капково напояване, видео наблюдение, а площадките за игра на деца ще са съвеременни и безопасни", обясни Георги Стаменов. 

На мястото на шадраваните на главната алея ще бъдат засадени цветя и декоративни храсти. Зеленината ще се обогати с нови растителни и дървесни видове, предвидени са и арки от рози за ритуали на открито.

Реконструкцията на Дондуковата градина е един от приоритетните проекти на община Пловдив на стойност 3,7 млн. лв.

"Дано 145-годишнината от създаването на градината да я честваме с обновен вид. Истината е, че през последните месеци цените скочиха с 50-60%. Въпреки това на този етап смятам, че ще успеем да се справим с тези средства. Ако има недостиг ще се търси компромис за да се вместим в тях. Може да отпадне оградата, която е по проект", обясни Стаменов. 

За финансирането по-скоро ще се търси държавно, а не общинско финансиране, стана ясно още от думите му. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

16 нарушения за 3 години има младежът, причинил тежката катастрофа на "Руски"

Загиналият шофьор от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения и 5 акта за три години откакто е с книжка, съобщи Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" в Пловдив на пресконференция в прокуратурата. Тежко ПТП в Пловдив: Двама младежи загинаха, други двама са ранени Тежката катастрофа, отнела два човешки живота, е..

публикувано на 13.05.24 в 16:50

РИОСВ глоби нарушители с над 47 000 лева през април

550 са проверените през април обекти от Екоинспекцията в Пловдив. Освен планираните 215 проверки са извършени и 362 извънредни за спазването на Закона за опазване на околната среда.   Съставени са 12 акта и са издадени 5 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за общо 26 300 лева. Освен това с установени..

публикувано на 13.05.24 в 16:38

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради..

публикувано на 13.05.24 в 14:51

Март 2024 е бил с 22% по- щедър за хотелиерите в Пловдивско

56 000 туристи са гостували в местата за натаняване в Пловдивска област през месец март.  Данните на Териториалното статистическо бюро - Юг покзазват ръст с 13.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Близо 84% от всички пренощували са български граждани. Най- посащавани са били хотелите с 3 или 4 и 5 звезди. Приходите от..

публикувано на 13.05.24 в 13:51