Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сюжети от архивите" като обществен разговор за паметта

| обновено на 08.04.22 в 08:06

„Сюжети от архивите“  е новата книга на историка Недялка Петрова. Тя е дело на издателство "Летера" и  се появява на книжния пазар с  финансовата подкрепа на община Пловдив.  

Повече от 40 години  авторката Недялка Петрова отдава на музейното и архивно дело, както и на  изследователска работа в Смолян и Пловдив. Автор е на десетки научни статии и документални  телевизионни филми. Съавтор е на книгите „Чудото, наречено Първо пловдивско изложение“, „Книга за Пловдив“, Пловдивска архивна съкровищница и др.  Автор е на книгите „Първият летописец на Чепеларе. Поп Марин Караджов и неговото възрожденско дело“, „Хрониките на един успех. КЦМ 1961 - 2011 г.“, Пловдивският граждански клуб“.

Последната книга на Недялка Петрова „Сюжети от архивите“ е сбор от подкрепени с автентични документи по-кратки и по-дълги личностни истории на хора, допринесли с делата си за духовното, научно или обществено-политическо развитие на България. За мотивацията си да изследва документите от миналото, авторката казва, че е интересно да се проследи как големите световни събития, като смяна на политически системи и обществени строеве, войни, революции, та дори и големи научни открития, влияят върху съдбите и на изявените, и на обикновените хора и как те реагират на промените“. 

"Когато правих  юбилейното издание за Държавен архив - Пловдив за  55-та годишнина, неслучайно го нарекох "Пловдивска архивна съкровищница". Това са милиони оригинални документи, събирани поколения наред, дори във времената, когато Архивът още не е бил институция". Това заяви авторката Недялка Петрова.

По думите й, в Архива трябва да постъпват единствено оригинали на ценни документи, които съдържат информация в полза на обществото и които да са негова памет. 

"Държавните архиви имат мисията това да се извършва във времето и те да бъдат пазител и пропагандатор на това съкровище, за да стига то до съзнанието на хората - чрез филми, книги, медии. Защото така се изгражда ценностната система на поколенията".

По думите на Петрова, книгата  "се е написала сама". 

"Постъпвайки в държавните архиви, след като 12 години бях работила в музеите и се занимавах и с археология, при мене тази страст на откривателството на случки, събития, интересни хора, се превърна в удоволствие от всяко поучително нещо, на което съм попадала. В Държавните архиви има много рутинна работа, свързана с обслужването на учреждения, предприятия, полиция, Съд, Прокуратура...Но има и  една приятна част, когато ровиш в тези документи с цел да влязат в инфермационната система, и попадаш на находки, свързани с лични архиви и истории".

Недялка Петрова бе категорична, че разказва историите от архивите, защото те носят поука, те са заряд. Те са доказателството, че ценностната система на един човек не може да бъде унищожена под натиск.

"Светла й памет на Надя Фурнаджиева, тя направи проект и общината го финансира. Заедно искахме тази книга да се превърне в обществен разговор за ценностната система и опазването й, особено от младото поколение. За съжаление, Надето си отиде, но мисля, че с издателство "Летера" ще продължим нататък, защото това са паметните неща, които трябва да оставим след себе си."

Интервюто - от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12