Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

91-годишна жена дари пари за новата църква в Стамболийски

91-годишната Лилия Лилова
Снимка: Г. Мараджиев, Фейсбук

91-годишна жена дари 500 лв. за строителството на новата църква в Стамболийски, чийто градеж е изоставен от години. Това съобщи във фейсбук кметът на общината Георги Мараджиев.

Местната власт поднови усилията си да довърши храма, но все още има нужда от доста средства, за да приключи процедурите около строителството на църквата.

Заради хора като Лилия Лилова човек трябва да вярва, че каквото и да се случва, доброто е над всичко. Дано нейната добродетелност увлече и други хора, за да се сбъдне мечтата на Лилия след няколко години да имаме прекрасна нова църква в Стамболийски“, коментира кметът.

Той разказа, че 91-годишната жена е пяла в певчески състави в Стамболийски и в Пловдив, пътувала е много и до днес пее стари градски песни и рецитира стихове. Винаги се е занимавала с обществена дейност, допълни Мараджиев.

Защо е решила да дари средствата за такова богоугодно дело, разказва дарителката: "Болно ми беше, че тази църква години наред е запусната, не се строи. Бях отделила пари за операция на "перде" на лявото око, обаче размислих. Аз вече съм на 91 години, за кога да стоят тези пари? По-добре да помогна, реших и ги дарих за построяването на новата черква "Св. Богородица". Дано тя да помогне на нас и на целия ни народ". 

Лилия е смутена от интереса към постъпката й: "Аз исках тихомълком да ги внеса и толкоз. Не биваше да се вдига толкова шум".

Жената с месеци заделяла от пенсията си парите, които събирала, за да си направи операцията от глаукома. Преживяла е и инсулт, от който все още има трудности в говора, но въпреки това решила да дари събраните 500 лв.

Тя живее в Пловдив сама, като често гостува на дъщеря си в Стамболийски. 

Питам 91-годишната жена защо е решила да дари трудно спестените пари точно за строежа на църква: "защото вярвам в Бог". 

Лилия разказа, че претърпяла инсулт, но благодарение на Бог и черквата, на лекарите и лекарствата, на физическите упражнения вече може да говори, да ходи и да се движи. 

Дъщерята на дарителката – Миглена Чолакова, сподели, че се гордее с жеста на майка си

"Зарадвах се много! Благотворителността е много ценно качество. Искам повече хора в България да отделят за благотворителност, защото доброто ти се връща двойно и тройно. Много се гордея с постъпката на майка ми!".

Миглена разказа, че тя самата ще дари колекцията си икони, дело на български майстори, на новопостроената църква. 

"Благотворителността се възпитава. Ние много пътуваме, обикаляме исторически градове и виждаме как българските възрожденци, много велики българи са дарявали за доброто на своите съграждани", допълва Миглена. 

На финала на разговора ни възрастната дарителка си пожелава: "От сърце пожелавам Бог да премахне този вирус и хората да живеят нормално, да се усмихват, защото сега няма усмихнати хора". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31